коронавирус

Учени с 10-годишна прогноза за COVID-19: лека форма само в детството без нужда от ваксини

Въз основа на анализ на данните за четири известни на човека коронавируса, които причиняват леки симптоми на обикновена настинка, американски учени са направили прогноза за развитието на COVID-19 за следващото десетилетие. Авторите смятат, че през това време коронавирусът SARS-CoV-2 ще стане ендемичен, а имунитетът от преминалата в детството лека форма на заболяването, ще остане през целия живот. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Сайънс“.

Анализът на имунологични и епидемиологични данни за четири коронавируса от семейството на HCoV позволил на учените от университета Емори в Атланта и държавния университет в Пенсилвания да разработят модел за прогнозиране на траекторията на SARS-CoV-2, докато той стане ендемичен, т.е. се поддържа на постоянно ниво в популацията на населението, неподхранван от външни инфекции.

Авторите подчертават, че техният модел, който е много важен, включва отделен анализ на такива компоненти на имунологичната защита като податливост на повторна инфекция, отслабване на заболяването след реинфекция и преносимостта на вируса след повторно заразяване, всяко от които отслабва по различен начин с течение на времето.

Резултатите от симулацията позволяват да се оцени динамиката на промените в тежестта на заболяването за различните възрастови групи от населението. Наличните серологични данни показват, че като правило първичната инфекция с четирите ендемични щама HCoV се проявява в ранна възраст и се произвеждат и двата вида антитела – краткосрочни IgM, които определят острия отговор на имунната система, и IgG, които осигуряват дългосрочна имунна памет.

Известно е също така, че разпространението на семейството на коронавирусите от HCoV сред населението е много високо. В детството тези инфекции носят почти всичко под формата на детски ринит и след това децата вече не боледуват. Случаите на откриване на IgM антитела при хора над 15-годишна възраст са изключително редки.

коронавирус
сн. БГНЕС

Изследователите твърдят, че когато SARS-CoV-2 стане ендемичен, първата инфекция ще настъпва на възраст между 3 и 5 години, а самата болест ще настъпва със симптоми на лека настинка. Възрастните хора, ако се разболеят, ще бъде в лека форма, тъй като антителата, образувани в детството, ще им осигурят определена имунна защита.

Според учените няма да е необходима широкомащабна ваксинация, тъй като ваксините причиняват само краткосрочна защита срещу повторна инфекция. Но сега е необходима ваксинация. Ваксините намаляват тежестта на заболяването и формират масивен имунен отговор, който определя колко бързо COVID-19 ще стане ендемичен.

Може би, смятат авторите, ваксинацията трябва постепенно да се премахне, като се запази за по-дълъг период за определени възрастови групи. Кои ще бъдат, възрастни хора или обратно, деца, ще бъде възможно да се каже само след известно време въз основа на анализ на динамиката на развитието на болестта, заключават учените.

- реклама -