Учени: Рецепти от Монголската империя могат да лекуват диабет
Учени и лекари, загрижени за постоянното нарастване на хронични заболявания
като диабет или много сърдечносъдови заболявания, понякога се обръщат към
напълно неочаквани източници на знания. Този път те предлагат да се използват
за лечение рецептите на средновековен придворен лекар.
През 1315 г. вдовстващата императрица майка от монголската династия Юен наема
нов лекар на своя служба – това е Ху Сихуей. Той работи толкова успешно, че скоро
му е поверено да се грижи за нейното здраве.
Когато Аюрбарбада Буянту хан, чингисид и четвърти император от династията Юен,
се завръща от дълга военна кампания, се оказва, че здравето на владетеля е подкопано:
той страда от болки в бъбреците и ставите. Авторитетът на Ху Сихуей в двора вече е
голям и му е позволено да се опита да излекува императора.
Отварите и специалната диета помагат на Буянту хан да забрави за болките.
И дори фактът, че след кратко време жена му забременява, се приписва на чудодейните лекарства
на придворния лекар.
През 1330 г. Ху Сихуей представя трактата „Иншан Женяо“ на придворната публика.
Някои изследователи го наричат първия трактат за храненето. В традиционната
китайска медицина храната е или лекарство, или отрова, в зависимост от разумността
на нейната употреба.
Ху Сихуей очертава принципите на управление на човешкото хранене за профилактика
и лечение. Освен това той предоставя повече от 200 рецепти за ястия и билкови отвари,
както и подробни описания на 232 продукта за хранене и 174 лечебни растения.
Но не става дума за диетична храна в съвременния смисъл на думата. Например в
„Иншан Женяо“ за първи път се появява писмена рецепта за патица по пекински.
Авторът придружава всяка рецепта, описание на продукт или растение с обяснение
какъв точно ефект има върху здравето.
Лекарят и диетолог на императорското семейство включва в своя труд разнообразни
диетични и медицински знания от китайски, монголски и арабски източници. Той ги
комбинира според принципите на традиционната китайска медицина, откривайки как
лечението на една болест може да повлияе на здравето като цяло.
Група китайски и монголски изследователи са изучили „Иншан Женяо“ и са стигнали до
извода, че рецептите на Ху Сихуей са напълно подходящи за съвременната медицина.
Учените са изложили заключенията си в статия, публикувана в списание.
„В „Иншан Женяо“ диетотерапията е интересна с ефекта си върху регулирането на
функциите на храносмилането, дишането, ендокринната и нервната система, както
и защитата и регулирането на различни органи. Основата на този текст е лечението (и
профилактиката) на хронични заболявания с помощта на растения, както и разясняването
на значението на качественото хранене. Разглеждайки храната като лекарство, ние отделяме
повече внимание и грижи в приготвянето и консумацията на храната, „карайки я да работи“
не само като източник на енергия, но и като източник на дълголетие“, се казва в статията.
Авторите на научната работа са съставили пълен обзор на китайските лечебни билки,
представени в „Иншан Женяо“. Те са определили ботаническия произход, ефективността
и принципите на употреба и са изследвали химичния състав на отвари, направени по
рецепти на средновековния лекар.
Изследователите смятат, че знанията, систематизирани в „Иншен Женяо“, ще помогнат
за съчетаването на съвременните лекарства и медицински техники с древните представи
за храната като средство за лечение и профилактика.