лабрадор кучета възраст години

Учени развенчаха мита за годините на кучетата спрямо човешките

Изучавайки молекулярните промени в генома с течение на времето, американски биолози са разработили формула за по-точно сравнение на възрастта на кучето с възрастта на човека.

Това е първото научно изследване по тази тема. Резултатите са публикувани в списанието Cell Systems.

Съществува мнение, че възрастта на кучето може да бъде оценена в човешки години, ако се умножи по седем. Но линейното сравнение е неподходящо, тъй като е известно, че представители на различни видове остаряват с различна скорост.

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего са изследвали скоростта на промяна в структурата на метиловите групи в геномите на кучета и хора и са изградили графика, която по-точно сравнява тяхната възраст.

В основата е методът „епигенетичен часовник“ – определяне на възрастта на клетка, тъкан или организъм въз основа на четене на епигенетични показатели – химически модификации, като метилиране, които влияят върху „включването“ или „изключването“ на отделните гени, без да променят самата наследствена генетична последователност.


„Епигенетичните промени дават на учените информация за възрастта на генома, точно както бръчките по лицето дават информация за неговата възраст“, казва в прессъобщение Трей Идекер, професор от Калифорнийския университет. „Днес съществуват много продукти против стареенето, но вие не можете да чакате 40 години, за да установите дали те действително действат. По-лесно е да измерите по време и след употребата им и да проверите ефекта“.

Д-р Идекер и колегите му преди това публикуваха „епигенетичен часовник“ за хората.

Новото проучване се фокусира върху междувидовото сравнение.

„Кучетата са интересни животни за изучаване, имайки предвид колко близо живеят с нас, обяснява Идекер.„ Те имат една и съща среда и химикали и получават почти същото ниво на медицинска помощ. “

Резултатите показаха, че младите кучета стареят много бързо – едногодишно животно изглежда като 30-годишен човек, а на четиригодишна възраст кучето прилича на 52-годишен мъж.

След това, след седем години живот, стареенето на кучетата се забавя.

„Деветмесечно куче може да има кученца. Ако се замислите, по-рано беше ясно, че съотношението между една и седем не е точен показател за възрастта“, казва ученият. „И сега, когато моето шестгодишно куче тича до мен, разбирам че тя не е толкова млада, колкото си мислех“.

Авторите отбелязват, че заключенията, направени от проучване, проведено върху ограничен брой хора и 105 кучета само от породата Лабрадор, са предварителни. Изследователите признават, че не всички породи кучета остаряват еднакво, тъй като е известно, че продължителността на живота варира от порода до порода.

Независимо от това, учените смятат, че новият инструмент вече ще позволи на ветеринарните лекари, които преди са използвали старото правило от една до седем, да определят по-точно биологичната възраст на кучето и да използват тази информация за диагностика и лечение.

Той ще бъде полезен и при разработването и тестването на продукти против стареене.

- реклама -