Учени разработват култури, устойчиви на изменението на климата

Учени разработват култури, устойчиви на изменението на климата. Нова лаборатория отвори врати във Великобритания, където учените разработват устойчиви култури за по-гореща и по-суха планета, тъй като продоволствената сигурност е все по-застрашена, съобщава Independent.

Съоръжението, разположено в университета

в Есекс, разполага с най-съвременна вертикална ферма и специални стаи, проектирани да възпроизвеждат условията на глобалното затопляне. Това се случва с изследователи, които могат да увеличат концентрацията на въглероден диоксид и температурните нива по желание.

Изследователите използват изкуствен интелект

и роботика, за да разработят нови идеи, технологии и стратегии. Целта е да предвидят как ще се променят селското стопанство и природният свят.

„Тази авангардна лаборатория ще ни позволи

да намерим начини да помогнем на растенията да се променят и адаптират към изменението на климата, помагайки да осигурим бъдещето за всички нас“, каза ръководителят на проекта и биолог Трейси Лоусън.

„Това най-модерно съоръжение

ще помогне на света да се справи с нарастващото население, като гарантира продоволствена сигурност чрез разработването на растения, устойчиви на изменението на климата“, добави той.

Университетът каза, че е първият

в Обединеното кралство, който разполага с вертикална ферма в търговски мащаб и че лабораторията е единствената в страната, която комбинира всички съоръжения.

Лабораторията също работи с

британската компания за земеделски технологии Innovation Agritech Group (IAG), която изгради вертикалната ферма.

Вижте още:

- реклама -