кафе, еспресо, рецепта

Учени разкриха рецептата за идеалното еспресо

Учени разработиха математическа формула за направата на „перфектното“ еспресо.

В статия, публикувана в списанието Matter, изследователите обясняват, че се опитват да оптимизират процеса на варене на кафе, за да постигнат повтарящ се вкус, като същевременно намаляват консумацията на кафени зърна.

В САЩ индустриалните стандарти предполагат, че крайният обем на напитката ще бъде от 25 до 35 милилитра. По време на приготвянето водата се налива под определено налягане при температура 92-95 градуса за 20-30 секунди. Една порция изисква седем до девет грама зърна.

Учените отбелязват, че много кафенета не се придържат към тези препоръки. В допълнение, съвременните кафе машини позволяват на този, който приготвя кафето да регулира ръчно параметрите на водоснабдяването и смилането, което прави вкуса на напитката много по-различна от чаша в чаша дори в едно заведение. Най-общо казано, вкусът на еспресо се влияе от повече от две хиляди химически съединения, които се съдържат в кафените зърна.

Най-добрият вариант за приготвяне на самото кафе е финото смилане на зърната, тъй като това увеличава зоната на контакт между кафето и водата.

Математическият модел на учените показа обаче, че това не е най-добрият метод за приготвяне, тъй като твърде малките частици запушват филтъра и поради това делът на субстрата намалява.

В крайна сметка изследователите стигнаха до заключението, че за „перфектното“ еспресо е необходимо по-малко зърна, по-грубо смлени. Освен това трябва да се използва по-малко вряла вода.

„Ако използвате 15 грама зърна вместо 20 и ги смилате по-грубо, ще получите отлична напитка. Приготвянето може да отнеме 7-14 секунди, а не 25. В същото време зърната ще придадат повече аромат, което ще запази кафето силно и ще премахне горчивината “, цитира портала EurekAlert един от авторите на изследването, химикът от университета в Орегон Кристофър Хендън.

- реклама -