Учени разкриха какво е ял Исус на Тайната вечеря

Какво е ял Исус на Тайната вечеря разкриха италиански учени.

Тя е вдъхновение за много и разнообразни произведения на изкуството. Въпреки това, тъй като всъщност е било вечеря, какво може да са яли присъстващите, чудят се милионите вярващи?

Отговор на хилядолетната загадка дава едногодишно проучване на двама италиански археолози. То е публикувано от „Дискавъри Нюз“ (Discovery News), съобщава „Стандарт“.

„Библията обсъжда какво се е случило по време на тази вечеря, но не дава подробности какво са яли Исус и неговите 12 другари“. Това коментира Дженерозо Урчиуоли, археолог в италианския център Петри.

„Отправната точка е предположението, че Исус е бил евреин. Той и учениците му са спазвали традициите, предадени от Тората, и забраните, свързани с храната“, изтъква Урчиуоли.

Събирайки исторически данни и улики от произведения на изкуството като катакомбни рисунки от III век,

изследователите успяват да реконструират храните

и хранителните навици в Палестина преди 2000 години.

Една от най-големите заблуди, наложена от картината на Леонардо да Винчи, е, че Исус и апостолите са се хранили седнали на столове около маса.

Оказва се, че вечерята, организирана в горната стая на къща в Йерусалим, не е представлявала такова седящо събиране край правоъгълна трапеза.

„По това време в Палестина храната се поставя на ниски маси и гостите ядат излегнали се на подови възглавници и килими“, разкрива археологът.

Учените разкриват още, че позицията на гостите около масата се е подчинявала на точно определено правило. Най-важни са били тези отдясно и отляво на почетния гост.

Ако Тайната вечеря беше пасхална трапеза, организирана от евреите тогава, както и сега, за да отбележат изхода от Египет,

храната вероятно щеше да включва агнешко.

Писанието ни дава друга следа: безквасният хляб и виното също са в менюто. Исус разчупи хляба и благослови виното, като каза на своите апостоли, че

хлябът е Неговото тяло, а виното е Неговата кръв,

като по този начин постави основата на Божественото общение.

Според двамата учени другите храни на масата вероятно са били:

– чолент, задушено ястие от боб, което се готви бавно на много слаб огън

– маслини с исоп, билка с аромат на мента

– горчиви билки с шамфъстък

За десерт се предполага, че е бил поднесен харосет. Това е смес от фурми и други ядки, нещо като тахан, объркани с парченца пресни плодове.

„Горчивите билки и харосетът са характерни за Пасхата“, отбелязва Урчиуоли.

- реклама -