бебе

Учени разкриха каква е причината бебето да се движи в утробата

За майката няма по-ценно от това да почувства детето си за първи път. Но докато това е прието като нормална част от бременността, причината бебето да се движи в утробата дълго остава неизяснена.

Наскоро обаче екип от учени откри защо бебето да се движи почти непрекъснато, докато се развива в майчината утроба. И това не се дължи на желанието му да държи мама будна през нощта.

Изследване, проведено от учените от колежа „Тринити“ в Дъблин, Ирландия, установява, че движенията са напълно естествен процес и по този начин ембрионът развива своите кости и стави.

Наблюдавайки ембрионите на мишки и кокошки, учените стигат до извода, че движенията в утробата спомагат стимулирането на молекулярните взаимодействия, които в крайна сметка трансформират клетките и тъканите в здрави, нормално функциониращи кости и стави.

бебето

Също така става ясно, че ако ембрионът не се движи достатъчно, това е предпоставка за недостатъчно твърди кости или необичайно развитие на ставите, след като бебето се роди. Както всеки възрастен, така и новороденото се нуждае от напълно развит хрущял, за да може да свива нормално ставите си.

„Нашите нови открития показват, че при отсъствие на ембрионално движение клетките, които трябва да образуват ставен хрущял, получават неправилни молекулярни сигнали, при които един вид сигнал се губи, докато друг, неподходящ сигнал се активира на мястото му“, обяснява Паула Мърфи, професор по зоология в колежа „Тринити“ и ръководител на изследването.

От Световната здравна организация обясняват, че повечето жени започват да усещат бебето си да мърда между 16-тата и 24-тата седмица от своята бременност. Разбира се, няма строго определен брой движения, които ембрионът трябва да прави, но е нормално те да се увеличават с напредването на бременността.

- реклама -