котка

Учени потвърдиха – има планета с размерите на Земята

Съществуването на планета с размерите на Земята около най-близката звезда в Слънчевата система, Проксима Кентавър, бе потвърдено от международен екип учени, включително изследователи от Женевския университет (UNIGE).

Резултатите от него разкриват, че въпросната планета Проксима Б тежи 1,17 земни маси и се намира в обитаемата зона на своята звезда, която обикаля за около 11,2 дни.

Този пробив става възможен благодарение на радиални измервания на скоростта с безпрецедентна точност с помощта на ESPRESSO – спектрограф, произведен в Швейцария – най-точният до момента. Той е инсталиран в Чили.

Проксима Б беше открита за първи път преди четири години с помощта на по-стар спектрограф, HARPS – също разработен от екипа в Женева. Тогава той измерва ниско смущение в скоростта на звездата, което предполага наличието на спътник.

Спектрографът ESPRESSO извърши измервания на радиална скорост на звездата Проксима Кентавър, която е само на 4,2 светлинни години от Слънцето, с точност 30 сантиметра в секунда (см / сек) или около три пъти по-точна от тази, получена с HARPS.

„Бяхме много щастливи от представянето на HARPS, който е отговорен за откриването на стотици екзопланети през последните 17 години“, казва Франческо Пепе, професор в катедрата по астрономия в Научния факултет на Женевския университет и човекът, отговарящ за ESPRESSO. „Доволни сме, че ESPRESSO може да прави още по-добри измервания.  Това е най-доброто възнаграждение за работата ни, която продължи близо 10 години.“

„ESPRESSO направи възможно измерването на масата на планетата, която е с точност над една десета от масата на Земята“, казва Мишел Майор, носител на Нобеловата награда за физика през 2019 г., почетен професор във факултета по наука и „архитектът“ на всички инструменти от тип ESPRESSO. „Това е нещо нечувано досега.“

Има ли живот на новооткритата планета?

Въпреки че Проксима Б е около 20 пъти по-близка до своята звезда, отколкото Земята до Слънцето, тя получава същата енергия. Тоест, температурата на повърхността й е подобна на тази на нашата планета, а това от своя страна предполага, че водата там (ако има такава) също е до голяма степен в течно състояние. Следователно би могло да има условия за развитие на живот.

Все още има дълъг път обаче преди да се докаже, че на планетата има наличие на живот. Всъщност звездата Проксима е активно червено джудже, което изпраща на своята планета около 400 пъти повече рентгенови лъчи, отколкото Земята получава.

земя население изхранване климат доклад ООН

„Има ли атмосфера, която защитава планетата от тези смъртоносни лъчи?“ пита Кристоф Ловис, изследовател в отдела за астрономия на UNIGE и отговорен за научните резултати и обработката на данни на ESPRESSO. „И ако тази атмосфера съществува, съдържа ли химическите елементи, които насърчават развитието на живота (кислород, например)? Откога съществуват тези благоприятни условия? Ще търсим отговор на тези въпроси с помощта на инструменти като спектрометъра RISTRETTO, който ще създадем специално, за да открием светлината, излъчвана от Проксима Б, и HIRES, които ще бъдат инсталирани на бъдещия ELT 39 – гигантски телескоп, който Европейската южна обсерватория (ESO) изгражда в Чили. „

Изненада: има ли втора планета?

Часът на Земята иницативи България

Междувременно точността на измерванията, направени от ESPRESSO, може да доведе до още една изненада. Екипът е намерил доказателства за втори сигнал в данните, без да може да установи окончателната причина зад него. „Ако сигналът е с планетарен произход, тази потенциална друга планета би имала маса, по-малка от една трета от масата на Земята. Това би била най-малката планета, измерена някога с помощта на метода за радиална скорост„, добавя професор Пепе.

Трябва да се отбележи, че ESPRESSO, който е създаден през 2017 г., е все още в начален стадий и тези сегашните резултати отварят нови възможности за изследване. За сравнение, първата екстрасоларна планета беше открита от Мишел Майор и Дидие Келоз, и двамата от отдела за астрономия на UNIGE. През 1995 г. газовата планета 51Peg b беше открита с помощта на спектрографа ELODIE с точност 10 метра в секунда (m / s).

Днес ESPRESSO със своите 30 см / сек (вече 10 след последните корекции) може би ще даде възможност да се изследват светове, които наподобяват Земята.

- реклама -