косатки, китове, женски баби

Учени откриха защо косатките имат менопауза

Наблюдаването на живота на големи групи косатки помогна на биолозите да докажат, че по-старите женски от тези бозайници спират да се размножават за благото на цялата група.

По този начин те почти удвояват вероятността техните внуци и правнуци да оцелеят.

Откритията на учените бяха публикувани от научното списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Менопаузата е характерна само за хората, косатките и три други вида китове. Дълго време се опитвахме да разберем защо женските на тези бозайници спират да се размножават много преди края на живота си. Разбрахме, че менопаузата е възникнала, защото по-старите китове убийци, като бабите при хората, са от полза за цялото семейство “, казва Дарън Крофт, един от авторите на изследването, биолог от Университета в Ексетер (Великобритания).


Учените смятат, че почти всички бозайници могат да продължат рода си през зряла възраст.

Това има просто еволюционно обяснение – стерилните възрастни индивиди са безполезни за популацията. Има няколко изключения от това правило, включително хора, китове и делфини.

Сега еволюционистите обясняват това явление с така наречената „хипотеза на баба“.

Според нея, по-възрастните жени помагат на дъщерите си да отглеждат и възпитават внуци и правнуци, като по този начин увеличават шансовете техните гени да бъдат предадени. През последните години антрополозите откриха няколко потвърждения на тази идея, наблюдавайки живота на примитивните племена в Африка.

Крофт и неговите колеги наблюдават косатките от почти десет години, тествайки различни прогнози на „хипотезата на баба“ и се опитват да разкрият причините за появата на тази еволюционна стратегия.  В предишни изследвания те откриват, че бабите увеличават шансовете на дъщерите си за оцеляване, особено характерно във време, когато достъпът до храна е ограничен.

Баби и внуци

Независимо от това, тези открития, както отбелязва Крофт, не дават отговор на основния въпрос: наистина ли бабите носят повече ползи за групата само след като отказват да се възпроизвеждат или помагат на дъщерите и внуците си точно толкова, колкото и преди менопаузата.

Британските учени се опитаха да отговорят на този въпрос, като изучиха историята на съществуването на две популации на косатки, които живеят край бреговете на американския щат Вашингтон и канадската провинция Британска Колумбия.

И двете общности на китовете се състоят от няколко семейства, всяко от които канадски и американски океанолози постоянно наблюдават през последните четиридесет години, проследявайки семейните връзки, продължителността на живота и други аспекти от живота им. Крофт и неговите колеги използват тези данни, за да оценят как нежеланието на най-възрастните женски да се възпроизвеждат се отразява на шансовете на останалите членове на семейството да оцелеят.

В тези наблюдения учените разчитат на едно просто съображение – те оценяват значението на бабите за групите китове, сравнявайки как смъртта им влияе на вероятността за оцеляване на всички техни роднини в групата. Същият подход позволява на океанолозите ясно да разделят жени, които вече са навлезли в менопауза и все още размножаващи се индивиди.

Както се оказа, и двете баби увеличават вероятността за оцеляване на своите роднини, което е особено вярно за най-младите китове, но силата на тяхното благоприятно въздействие върху населението наистина варира.

По-специално, бабите, които спират да се размножават, почти удвояват шансовете за оцеляване на младите.

Учените отбелязват, че в този случай полезността на бабите се дължи на факта, че богатият опит на тези възрастни женски помага на техните потомци бързо да намерят сьомга-чинук, основен източник на храна за косатките. Крофт и неговите колеги доказват, че  смъртта на възрастните женски силно влияние върху вероятността роднините им да умрат в най-гладните години.

- реклама -