Омикрон, случаи, заразени, НЦЗПБ, Ангел Кунчев, брифинг
снимка: Pixabay

Учени откриха причината за загубата на обоняние при дълъг COVID-19

Американски учени установиха причината за загубата на обоняние при инфектирани с COVID-19, съобщи електронното издание „Юрикалърт“.

Преболедувалите не успяват да възстановят сетивата си заради продължаваща имунна атака върху отговарящите за възприемането на миризмите нервни клетки и намаляването на техния брой, установиха специалисти от университета „Дюк“ в щата Северна Каролина.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието „Сайънс транслейшънъл медсин“.

Изследователите дават обяснение на досаден проблем, който измъчва милиони хора, които не са възстановили напълно обонянието си след преболедуване от  COVID-19.

Макар да се фокусира върху загубата на обоняние, проучването хвърля светлина и върху възможните основни причини за други продължителни симптоми на новия коронавирус – обща умора, задух и мозъчна мъгла, които може да са предизвикани от подобни биологични механизми.

„Един от първите симптоми, които обикновено се свързват с инфектиране с COVID-19, е загубата на обоняние“, казва водещият учен Брадли Голдстейн.

„За щастие, много хора, които имат променено обоняние по време на острата фаза на вирусната инфекция, възстановяват обонянието си в рамките на следващите една до две седмици.

Но има и такива, при които това не се случва“, допълва той.

„Трябва да разберем по-добре защо тази подгрупа пациенти продължава да има постоянна загуба на обоняние в продължение на месеци след заразяването“.

За целите на проучването експертите анализират назални проби, взети от 24 пациенти, като девет от доброволците страдат от дългосрочна загуба на обоняние след  COVID-19.

Оказва се, че продължава възпалителен процес въпреки липсата на SARS-CoV-2. Освен това е намалял броят на невроните, отговарящи за обонянието, вероятно поради увреждане на деликатната тъкан от продължаващото възпаление.

„Откритията са поразителни“, казва Голдстейн. Находката „почти наподобява някакъв автоимунен процес в носа“.

Според него изучаването на увредените места и на видовете клетки е ключова стъпка към разработването на лечение.

Специалистът споделя, че изследователите са окуражени от факта, че невроните изглежда все пак са запазили известна способност за възстановяване, дори и след продължителна имунна атака.

Брадли Голдстейн казва, че резултатите от това проучване биха могли да са полезни и за допълнителни изследвания на други симптоми на дълготрайния  COVID-19.

- реклама -