Учени откриха опасна аномалия в Атлантическия океан

Португалски учени откриха първото в историята свидетелство за нов геоложки феномен, известен като разслояване на тектонска плоча, съобщи Лента.

Той обяснява защо край Пиренейския полуостров има силни земетресения, свързани с човешки жертви, независимо че наблизо няма тектонски разломи.

В Атлантическия океан анормална сеизмична активност възниква по-ниско от т.нар. фронт на серпентинизация – процеса, при който скали се променят под въздействието на морската вода.

Както показват създадените от учените модели, серпентинизацията може да доведе до поява на хоризонтално разединяване на долния от горния слой на литосферната плоча и до последвала поява на разлом. В края на краищата може да се появи нова зона на субдукция, при която една плоча се подпъхва под друга.

Според учените от университета на Лисабон,в далечно бъдеще нестабилната океанска литосфера може да допринесе за затваряне на Тихия и Атлантическия океан, както и за възникване на нов суперконтинент Аурика.

Сеизмична активност край Пиренейския полуостров е довела до Лисабонското земетресение на 1 ноември 1755 г., разрушило Лисабон и причинило смъртта на 90 хиляди души.

- реклама -