учени

Учени откриха необичайни химически съединения на планетите Урани Нептун

Учени откриха доказателства за съществуването на „екзотични“ и необичайни молекулярни съединения на Уран и Нептун, както и на луната на Юпитер – Европа.

Според руски учени от Московския институт по физика и технологии сред най-често срещаните химически съединения на планетите са тези на въглеродната киселина и изключително рядкото съединение на водород и метан. Това пише научното издание „Сайънс алърт“

„По-малките газови гиганти Уран и Нептун, съдържат до голяма степен въглерод, водород и кислород“, посочи Артем Оганов от Московския институт.

0042-042-neptun-byl-obnaruzhen-v-1846-godu-v-rezultate-tschatelnykh-planomernykhСпоред него при налягане от няколко милиона атмосфери, каквото има на двете планети, би трябвало да се образуват неочаквани съединения, които би могло да съставят голяма част от ядрата на небесните тела.

За откритията учените са използвали специален алгоритъм, с който да установят какви съединения и кристали ще се формират при наличие на различни химични елементи и при различни налягания.

indexВъглерод, водород и кислород

Учените са установили, че при изключително голямо налягане трите елемента въглерод, водород и кислород формират изключително редки съединения.

Такива например са т. нар. кокристални образувания, които се формират от метан и водород при налягане от 4 гигапаскала – приблизително 40 788 кг на квадратен сантиметър.

Кокристалите са толкова редки, че химиците не са единодушни по въпроса с тяхното съществуване.

- реклама -