лекарство, вируси, захар,

Учени откриха лекарство на захарна основа за борба с вирусите

Лекарство на захарна основа може да помогне на лекарите да се преборят с вирусни инфекции – от грип и ебола до новия коронавирус.

Специалисти от Женевския университет, заедно с техни колеги от Великобритания, „модифицират захарни молекули, което позволява да се унищожат многобройни вируси, по-специално тези, които причиняват респираторни и херпетични инфекции чрез прост контакт“.

Учените обявиха своето откритие в списанието Science Advances.

От университета припомнят, че и сега има вещества, които убиват вируси чрез директен контакт, по-специално белина. Тези вещества обаче са изключително токсични за хората. Що се отнася до лекарствата, съвременните антивирусни препарати „засягат главно вируса, като препятстват неговия растеж, но не го унищожават“. И допълват, „те не винаги са надеждни, тъй като вирусите могат да мутират и да станат резистентни към лечението“.

„За да заобиколим тези две препятствия и да успеем ефективно да се справим с вирусни инфекции, проектирахме съвсем различен ъгъл на атаката“, заяви една от ръководителите на изследователската програма, професорът от Университета в Женева Каролина Тапареле Вю.

Говорим за използването на циклодекстрини, въглехидрати, получени от глюкоза, срещу вируси. Те не провокират повишена устойчивост при вируси и не са токсични. Техните молекули унищожават обвивката на вируса при контакт, лишавайки го от способността да заразят тялото. Като много стабилни, циклодекстрините могат да се прилагат като крем, гел или спрей за нос.

Както подчертават авторите на изследването, „разработването на нови антивирусни лекарства е изключително важна задача, на първо място, за да се борим с най-опасните вируси или нови вируси, срещу които няма лекарство“. Според учените, „ако можем да преминем към специфичната употреба“ на лекарство на базата на циклодекстрин, това ще е глобално значение. По-специално такъв инструмент може да помогне за противодействие на новия коронавирус.

- реклама -