зодии, пиене, махмурлук, алкохол

Учени откриха как бързо да изчистим алкохола от тялото си

Канадски учени са разработили прост и бърз метод за отстраняване на алкохола от тялото, който не изисква скъпо оборудване.

Резултатите от изследването са публикувани в научни доклади, съобщава РИА Новости.

Етанолът, присъстващ във всички алкохолни напитки, когато се достигне определено ниво на концентрация в кръвта, започва да действа като отрова, нарушавайки функцията на кръвообращението, увреждайки мозъка и други органи. Според Световната здравна организация около три милиона души умират всяка година в резултат на тежка алкохолна интоксикация.

До 90% от алкохола се отделя от човешкото тяло чрез черния дроб с постоянна скорост, която не може да се увеличи. Диализата, интравенозните течности и снабдяването с кислород могат леко да ускорят елиминирането на алкохола от кръвта.

Изследователи от Университетската здравна мрежа (UHN) в Торонто предлагат използването на белите дробове за отстраняване на алкохола. Учените са установили, че при хипервентилация, дълбоко и бързо дишане, алкохолът се отделя три пъти по-бързо, отколкото през черния дроб, и колкото по-силен е дъхът, толкова повече алкохол се отделя от тялото.

Тази техника е била известна на лекарите и преди, но е била използвана в ограничена степен, тъй като при принудително издишване човек губи много въглероден диоксид, заедно с който се отстранява алкохолът. И бързото намаляване на този газ в кръвта причинява световъртеж, припадък и изтръпване на ръцете и краката.

„Не можете просто да хипервентилирате, защото след няколко минути ще ви се завие свят и ще припаднете“, казва ръководителят на изследването д-р Джоузеф Фишър, анестезиолог и старши научен сътрудник в Изследователския институт на Общата болница в Торонто.

човешкото тяло

Авторите са разработили компактно устройство с размер на куфарче, което поддържа нивата на въглероден диоксид в кръвта на пациента по време на хипервентилация. Оборудването е много просто, състои се от малък резервоар от сгъстен въглероден диоксид, няколко свързващи тръби, маска и клапанна система.

„Това е много просто устройство, което може лесно да бъде произведено навсякъде по света. Не се нуждае от електроника, компютри или специални филтри. Удивително е как не стигнахме до това преди няколко десетилетия“, казва д-р Фишер.

Това проучване е първото практическо доказателство, че изходното ниво на елиминиране на алкохола може да бъде значително увеличено с използването на хипервентилация.

Авторите вярват, че разработената от тях концепция не само ще създаде нови методи за лечение на тежка алкохолна интоксикация, но и ще помогне на тези, които просто искат бързо да изтрезнеят.

По време на проучването устройството е било успешно тествано от доброволци, но за индустриално приложение, казват учените, все още е необходимо да се проведат пълни опити в клинична обстановка.

- реклама -