Учени откриха череп на арктически еднорог в Земята на Франц Йосиф

Служители на руския национален парк Арктика на архипелага Земя на Франц Йосиф попаднаха на рядка находка – череп на кит-нарвал с рог с големина на човешки ръст и тегло над 20 килограма, съобщава пресслужбата на резервата.

„Ние изследвахме нос Стрелка, по бреговата ивица на остров Александра, където намерихме череп на нарвал (арктически еднорог) в перфектно състояние. Внимателно транспортирахме находката до базата.“, каза Дария Антуфиева, специалист в отдела за екологично образование и туризъм в националния парк.

През последните десет години това е второто голямо откритие на останки от уникалните китоподобни. Според учените подобна находка е рядкост, тъй като тези животни като правило умират във водата – те или се давят, или вълните ги изхвърлят към отдалечени сухопътни райони, до които хората нямат достъп. Така и в двата случая бурите и ледовете ги унищожават напълно.

Останките на арктическия еднорог се изучават от биолози и генетици, а след това ще станат експонат в Руския музей на Арктическия национален парк в Архангелск.

- реклама -