математик, прогноза, заразени, ден

Учени: Омикрон може да се окаже по-малко опасен от Делта варианта

Новият вариант на коронавируса – Омикрон, се разпространява бързо из Съединените щати, но първоначалните данни дават основание да се смята, че той може да не е толкова смъртоносен като Делта, смятат американски здравни експерти.

Според Антъни Фаучи, главен медицински съветник на президента Джо Байдън, учените имат нужда от повече информация, преди да направят изводи колко опасен е този вариант, предава Нова телевизия.

Данните от Южна Африка, където Омикрон се появи и стана доминиращ вариант, показват, че няма тревожно увеличаване на хоспитализираните пациенти.

„Засега е твърде рано да се правят някакви окончателни заключения. На този етап не изглежда, че има голяма степен на сериозност, но трябва да бъдем внимателни, преди да вземем каквито и да било решения, че Омикрон не причинява тежко заболяване, сравнимо с Делта. Засега сигналите са малко обнадеждаващи по отношение на протичането му. Но отново – трябва да изчакаме със заключенията, докато не натрупаме повече опит“, предупреди здравният експерт.

СЗО: СКОК НА СЛУЧАИТЕ НА ОМИКРОН В ЕВРОПА

Към момента няма информация за смъртни случаи от Омикрон. Това заявиха от Световната здравна организация.

Новият вариант на COVID-19 вече е регистриран в десетки страни по цял свят. Изучаването му продължава, както и разработването на методи за засичането му.

Не може да се направи окончателно заключение дали Омикрон е по-заразен и доколко „заобикаля“ имунитет, създаден от ваксина или след преболедуване.

Но експертите не изключват вероятността в следващите няколко месеца Омикрон да предизвика повече от половината случаи в Европа.

В Дания например, за 48 часа, случаите на новозаразени са се утроили. Скок на новозаболели отчитат в Италия и Великобритания.

- реклама -