лист хартия
Снимка: Pixabay

Учени обясниха защо ни боли толкова когато се порежем на лист хартия

Учени установиха причината, поради която порязването на пръст на ръката с лист хартия е съпроводено със силна болка, макар че нараняването е незначително. Това съобщи Лайф като цитира СайънсАлърт.

Причината се крие в ноцирецепторите – първични неврони, които се активират единствено при болка. Концентрацията им в краищата на пръстите на ръцете превишава средното им количество в човешкото тяло. В това човек може да се убеди, като допре лист хартия до пръстите на ръцете, нозете, гръбнака или лицето си – усещанията са съвсем различни.

„Това е защитен механизъм“, обяснява дерматоложката Хейли Голдбак от Калифорнийския университет в Лос Анджелис: „Чрез върховете на пръстите опознаваме света и извършваме деликатни задачи“.

Друга причина е свързана със самия лист хартия. Тъй като краищата му не са абсолютно гладки, той може да причини нараняване. Освен това порязванията с лист хартия не са достатъчно дълбоки, за да активират естествените защитни механизми на организма, като съсирване на кръвта и образуване на белег от заздравяла рана. В резултат увредените нервни окончания на пръстите остават открити, съобщава БТА.

- реклама -