коронавирус лаботаротия произход учени

Учени категорично: Коронавирусът НЕ е създаден в лаборатория

Здравни експерти от изследователски институти в САЩ, Германия, Холандия и други страни опровергаха слуховете, че новият коронавирус е създаден в лаборатория.

Това съобщи информационната агенция Синхуа. Тя се позова на изявление на учени, публикувано от научното списание The Lancet.

По-рано в някои медии се появиха съобщения, че се предполага, че коронавирусът е създаден в лабораторията на един от институтите Ухан в резултат на изследвания върху животни.

Ние осъждаме конспиративни теории за неестествения произход на нов тип коронавирус„, пишат учените в писмото си.

Тези теории разпространяват само страх, слухове и предразсъдъци. А те заплашват глобалното сътрудничество за борба с разпространението на вируса.“

Множество публикувани в научни списания анализи на генома на новия причинител на пневмония показват, според експертите, че „коронавирусът е възникнал в условия на живот, подобно на много други нови патогени“.


Специалист в Центъра за изследване на рака Фред Хатчинсън (САЩ) Тревър Бадфорд заяви категорично: „Имаме доказателства, че мутациите (във вируса) са напълно съобразени с естествената еволюция„.

Понастоящем китайските власти потвърдиха около 75 хиляди случая на заразяване с новия коронавирус, повече от 2100 заразени са починали, повече от 16 100 души са се възстановили. Извън Китай заболяването е открито в 24 страни.

Епидемия бе регистрирана в края на декември миналата година в китайския град Ухан.

Световната здравна организация го призна за извънредно положение с международни размери, описвайки го като епидемия с много огнища.

Новият вид коронавирус принадлежи към същата група вируси като SARS и MERS. Те причинаха SARS и близкоизточната треска.

През последните десет години и двата вируса са отнели живота на няколкостотин души в Близкия и Източна Азия, както и многократни епидемии, разпространявайки се чрез камили и домашни птици.

Първоначалният носител на вируса COVID 19, според учените, са прилепи, а също така има доказателства, че панголините или змиите могат да бъдат преносители.

- реклама -