Учени изпратиха послание до далечна планета, ще им отговорят ли?

Учени са изпратили послание до отдалечена екзопланета, на която на теория може да има живот, с надеждата да установят контакт с него, съобщава онлайн изданието BusinessInsider. Проектът Sónar Calling GJ 273b се реализира от музикалния фестивал Sónar и учените от организацията METI и Института за космически науки на Каталуния.

 Екипът е изпратил посланието 9 пъти в рамките на 16-ти, 17-ти и 18-ти октомври т.г. чрез радиовълни.

Съобщението е доста дълго. То съдържа 33 музикални изпълнения всяко по 10 секунди, обяснение как човечеството измерва часовете и дните и на кои дати ще се очаква отговор от получателя.

 

Съобщението вече пътува към планетата GJ 273b, която астрономите наричат „Супер Земя“. Тя е малко по-голяма от Земята и се намира в обитаема орбита около своята звезда на 12 светлинни години от нашата планета. Ако съобщението реално бъде чуто и разбрано от извънземна цивилизация, която реши да му отговори, въпросният отговор се очаква след 24 години.

Според не всички учени обаче изпращането на това послание е добра идея. Според Джил Тартър, бивш директор на института SETI, подобни послания трябва да се изпращат едва след като има широк консенсус, че трябва да се направи и след това да се постигне съгласие какво точно да се каже от името на човечеството.

 

Директорът на Центъра по астробиология на Университета „Колумбия“ в САЩ Салеб Шарф има още по-консервативна позиция.

„Това е малко безотговорно, защото замислете се, ако ние получим такова съобщение. То може да е приятелско, пълно с информация и молба за отговор, но ще бъде изключително променящо за нас като вид и цивилизация. Истината е, че не знам дали това не е прекалено рисковано“, коментира Шарф.

Съоснователят на световния научен фестивал Браян Грийн пък е по-оптимистичен. „Според мен трябва всички да се радваме. Нека се присъединим към общността на космическия живот, ако има такъв някъде“, смята той. Според него е твърде малко вероятно да попаднем на враждебна цивилизация, която да нападне Земята и подобен сценарий не заслужава притеснение.

- реклама -