зъби, зъболекар, пепсин, Н2, кариес микроби

Учени изобретиха ново защитно покритие срещу кариес

Ново защитно покритие на естествена основа – пепсиден лак, който предотвратява кариеса и подпомага възстановяването на зъбите създадоха китайски учени.

Резултатите са публикувани в списанието ACS Applied Materials and Interfaces.

Според Световната здравна организация (СЗО) зъбният кариес е най-често срещаното незаразно заболяване на планетата. Традиционното лечение на зъбен кариес е да се отстранят увредените зъбни тъкани и да се запълнят получените празнини със специални материали – зъбна амалгама или композитна пластмаса.

Китайски учени, от Медицинския университет в Анхуей, решиха да използват механизмите, създадени от природата, за да предотвратят кариес.

Зъбният емайл не се възстановява самостоятелно, а се разрушава механично или под въздействието на микроби.

Срещу второто еволюцията е създала добър защитен механизъм под формата на антимикробни пепсиди, съдържащи се в човешката слюнка. Те покриват зъбите с филм, който предотвратява проникването на вредители.

Съвременната тенденция за консумация на много захар обаче предизвиква твърде бърз растеж на микробите, а естественият филм е твърде слаб, за да устои на натиска.


Учените са си поставили задачата да разработят на базата на естествения антимикробен пепсин Н5.

Става дума за нов материал, който ще предотврати колонизацията на зъбната повърхност от образуващи плаки бактерии, ще намали разрушаването на зъбния емайл и в идеалния случай той ще бъде възстановен чрез започване на процеса на реминерализация.


Пепсинът H5 е в състояние да бъде абсорбиран от зъбния емайл и да убие широк спектър от бактерии и гъбички.

За да стимулират реминерализацията, учените добавят фосфосор в молекулата си, което според изследователите е в състояние да привлече повече калциеви йони за възстановяване на емайла, отколкото естествения Н5.

Експеримент с човешки кътници показа, че модифицирана версия на пепсин се абсорбира по-добре в зъбната повърхност, по-дълго се съпротивлява на микробите и предпазва зъбите от деминерализация. При редовното му обновяване микробите ще загинат, преди да стигнат до емайла, а самият емайл има време да се възстанови.

Авторите нарекоха новото покритие пепсиден лак. Той не лекува зъбите и не затваря кариозни кухини, но успешно се бори с техните създатели – бактериите.


Учените смятат, че в близко бъдеще пепсидният лак ще се превърне в същата задължителна ежедневна хигиена на зъбите като пастата за зъби.

- реклама -