Учени: Изневеряващ партньор ще повтори измяната и със следващата „половинка“

Партньори, които вече са изневерявали, много по-често са склонни да го правят отново в сравнение с онези, които не са правили това

Причината е, че предателството намалява чувствителността на мозъка към негативните емоции, свързани с лъжата, пише The Daily Mail.

Изследователи включиха доброволци в игра, при която са могли да получат повече пари, лъжейки партьнора си. На тях им бе предоставен съд с монети и те трябвало да помогнат на партньора да познае колко монети има в съда. Съдът бил полупрозрачен и точният брой на монетите не се виждал. На участниците била предложена награда, ако партньорът погрешно сметне, че в съда има повече монети.

Оказа се, че партньорите често са лъгали заради наградата

В хода на играта участницте започнали да лъгат по-често. А сканирането на мозъка показало, че е спадала чувствителността му към негативните емоции, свързани с лъжата. Така лъжата увеличавала вероятността от нова измама в бъдеще. В изследването участвали 484 доброволци.

Изследователите установиха, че хората, които са лъгари първите си партньори, три пъти по-често са изневерявали на следващите си партньори в сравнение с лицата, които са оставали верни на първите си партньори.

Освен това хората, които смятат, че са им изневерявали в миналото, 4 пъти по-често са обвинявали следващите си партньори в изневяра.

- реклама -