свине африканска чума Бозрелийско

Учен: Африканската чума по свинете идва от американски биологични оръжия

Руски журналист свързва африканската чума по свинете в Източна Европа с изпитания на САЩ на биологични оръжия

Избухването на африканска чума по свинете в Източна Европа се вписва в общата картина на системата, в рамките на която САЩ правят изпитания на биологично оръжие за Трета световна война, твърди наблюдателят на РИА Новости и на Спутник Латвия Александър Хроленко.

По негово мнение специално място в тази система на САЩ се отрежда на прибалтийските страни, които се оказват в ролята на изпитателен полигон.

В потвърждение на твърденията си журналистът привежда някои факти

По-специално, отбелязва той, през юни африканска чума по свинете бе установена при 165 свине в Латвия. В последствие бяха унищожени двадесет хиляди животни, което доведе до големи загуби за фермерите. Освен това на стопанства в Литва се предлага да се откажат изцяло от отглеждане на свине, тъй като на територията на страната са установени 41 огнища на свинска чума.

Христенко твърди, че такива огнища са необичайни

Причаната – вирусът на свинската чума не е особено устойчив в условията на северните ширини. Заради това свойство не би могло просто да се прояви за такъв кратък срок, а е могло да бъде създадено само в лабораторни условия.

Случаи на свинска чума се появиха едновременно с няколко държави – Полша, Украйна, Грузия, Молдова, прибалтийските страни

Журналистът свързва този парадокс с появата на мрежа от биологични лаборатории на Пентагона точно в тези страни на Източна Европа. По негово мнение САЩ разработват и изучават влиянието на най-нови видове вируси върху хора в различни региони – пряко или опосредствено чрез свинската чума и нарушаването на продоволствената сигурност.

При това властите на тези страни дори може да не се досещат за крайните резултати на биологичните разработки на Пентагона, смята Хроленко. Изследванията в рамките на опасни проекти са разпръснати в различни лаборатории и страни, а пълната картина се оформя в центъра за биологически изследвания на Пентагона Форт Детрик на територията на САЩ, посочва наблюдателят на РИА Новости.

- реклама -