агреския

Учат децата как се попълва данъчна декларация

100 обучители на НАП влизат в клас, за да учат децата как се попълва данъчна декларация. Това става възможно след като Министерството на образованието и Националната агенция по приходите се договориха да работят заедно по проекта на НАП „Влез в час с данъците“.

Представителите на НАП ще обясняват на учениците какво представляват данъците и къде отиват средствата от тях, що е то данъчна декларация и как сами да я попълнят.

Целта е повишаване на цялостната данъчна грамотност на децата.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование позволява тези знания да се дават не само в часовете по „Предприемачество“, но и в часа на класния ръководител в рамките на Държавния образователен стандарт за гражданско образование.

Според зам.-министъра на образованието Диян Стаматов изграждането на финансова култура е дълъг процес и е добре да започва отрано. Стаматов съобщи, че през следващата година ще има и нов учебник по „Предприемачество“.

Експертите на НАП за няколко години са обучили около 50 000 ученици. Инициативата „Влез в час с данъците“ е провокирана от обществения интерес за повишаване на финансовата култура на учениците, посочи Бойко Атанасов от НАП.

- реклама -