Убитият в Париж полицай е разследвал атентата в „Батаклан” през 2015

Полицаят, застрелян снощи при нападение на парижкия булевард „Шанз-Елизе”, е участвал в операцията в концертната зала „Батаклан” по време на атентата през ноември 2015

Това съобщава британският в. „Индипендънт”.

Вестникът пише, че 37-годишният Ксавие Жюжел се върнал в „Батаклан“ една година след трагичните събития. Тогава той дава интервю за сп. „Пийпъл”, в което казва, че е „щастлив, че „Батаклан” отново е отворена”, че „този концерт е нужен, за да се чества животът, за да се каже „не” на терористите”.

Снощи на „Шанз-Елизе” избухна престрелка, в която загина полицай, а други двама бяха ранени. Единият от нападателите беше ликвидиран с ответен огън. По информация на местни медии това е бил 39-годишншят Карим Шерфи. Вторият нападател се укрил.

Полицията съобщи, че на този етап не изключва никакви версии и разследването е поето от антитерористичния отдел на парижката прокуратура. Прокурорът на Париж Франсоа Моленс квалифицира нападателя като терорист.

Терористичната групировка „Ислямска държава” пое отговорност за стрелбата.

На 13 ноември 2015 три групи терористи извършиха координирани нападения в Париж и предградието Сен Дени. Трима джихадисти се взривиха на стадион „Стад дьо Франс”, където се играеше мач между сборните отбори на Франция и Германия.

Друга група от поне трима нападатели атакува кафене и ресторанти в североизточната част на Париж. Трета група от трима атентатори взеха заложници в концертната зала Жертви на терористичните актове станаха 130 души, а над 350 бяха ранени.

- реклама -