Мухамед ал Аднани говорител Ислямска държава убит

Убит е говорителят на „Ислямска държава“

Убит е говорителят на терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщи нейната информационна агенция Амак. САЩ също потвърди, че са убили високопоставен лидер от ИДИЛ.

Агенцията разгласи, че „Шейх Абу Мохамед ал-Аднани, говорителят на „Ислямска държава“, стана мъченик при отблъскване на военни действия срещу Алепо“.

adnani2В момента се водят тежки сражения във вторият по големина сирийски град Алепо. Западната му част се държи от правителствените сили, а източната част от джихадистите, включително и от ИДИЛ.

Кой е Абу Мохамед ал-Аднани?

Сириецът Аднани не е само „гласът“ на терористите. Той е бил втори в йерархията на терористичната групировка непосредствено след главатаря й Абу Бакр ал-Багдади.

От една страна, той вдъхновява „вълците единаци“ за атентати на Запад. От друга, той сам организира терористични актове, изпраща смъртоносни команди от бойци в Европа, какъвто беше случаят с парижките атентати.

abu-muhammad-al-AdnaniПо някои данни Абделхамид Абаауд, когото смятат за организатор на парижките атентати, е получил задачата си от Аднани. Името му се въртеше и при разпитите на задържания Салах Абдеслам.

hqdefaultЩо се отнася до личността на самия Аднани, за него са известни малко неща. Истинското име на терориста е Таха Субхи Фаллах. Според съществуващата версия той е роден в сирийския град Идлиб в края на 70-те години. Първоначално се заклева във вярност на Абу Заркауи, главатарят на групировка, която е основната клетка „Ал Кайда“ в Ирак.

През 2005 година е заловен и 6 години прекарва в затвора. След освобождаването се присъединява към ал Багдади.

САЩ обявиха за залавянето му награда от 5 милиона долара. Според някои данни той бил тежко ранен при американски въздушен удар в Западен Ирак през януари.

В неотдавнашното си послание Аднани обяви, че дори „най-незначителната атака“ в сърцето на която и да било европейска държава струва повече от всяка операция на територията на „Даеш“

- реклама -