Обама: Няма данни стрелбата в Орландо да е планирана извън САЩ

До момента няма доказателства, че подготовката за стрелбата в Орландо е направлявана извън САЩ, а убиецът Омар Матиин е част от заговор на „Ислямска държава“. Това заяви президентът Барак Обама, цитиран от АФП. По думите му основната причина за масовото убийство е негативното отношение към хомосексуалистите.

От ФБР пък обявиха, че Матиин със сигурност е бил „радикализиран” от джихадистка пропаганда в интернет. На този етап не е установено дали 29-годишният син на афганистански емигранти е бил част от терористична клетка.

Президентът Обама говори с американски медии за стрелбата в Орландо
Президентът Обама говори с американски медии за стрелбата в Орландо

Междувременно стана ясно, че Омар Матиин, който застреля 49 души и рани над 50 в гей-клуб в Орландо, два пъти е бил на поклонения в Мека. Информацията бе обявена днес от Саудитска Арабия.

„Омар Матиин, извършителят на нападението в Орландо, щата Флорида, два пъти е извършил умру (поклонничество в Мека)”, заяви официалният представител на външното министерство на Кралството Мансур Ат-Турки в интервю за Си Ен Ен. Убиецът е посетил свещения град през 2011-та и още веднъж 2 години по-късно.

Преди нападението в неделя Матин е заявил принадлежност към групировката „Ислямска държава”, а по-рано днес джихадистите също го припознаха като техен боец.

Юсуф Матин два пъти е ходил на поклонение в Мека
Омар Матиин два пъти е ходил на поклонение в Мека

Убиецът е бил хомофоб и е работил за голяма световна компания за сигурност.

Бившата му жена Ситора Юсуфай го описва като неуравновесен и човек с психически отклонения. „С него се живееше тежко, защото имаше труден характер. Той искаше да стане полицай и се опитваше да постъпи в полицейска академия, разказва Юсуфай.

Няма данни стрелбата да е подготвяна извън САЩ
Няма данни стрелбата да е подготвяна извън САЩ

Омар Матиин беше убит от полицаите, след като извърши най-голямото масово убийство в историята на САЩ и най-кървавия терористичен акт след този на 11 септември 2001 година

- реклама -