българка е пострадала

Убиецът от Мюнхен бил псхично болен и не е терорист

Нападателят от Мюнхен няма никаква връзка с „Ислямска държава“. Това съобщиха официално от германската полиция.

18-годишният убиец се е лекувал в психиатрична болница от депресия. „Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на побъркан, който очевидно е действал без политически мотив“, съобщи прокурорът на баварската столица Томас Щайнкраус-Кох. Изключени са и мотиви, свързани с бежански проблеми.

Последовател на Андерш Брайвик?

Пистолетът, с който бяха извършени снощните убийства е с изтрити номера, което означава, че вероятно е купен на черно. В раницата си 18- годишният убиец е носел над 300 куршума.

По рано „Шпигел“ съобщи, че името му е Давид Али Сонболи. Полицията е установила, че момчето се интересувало от книги и вестникарски статии, свързани с убийства.

Toва карало разследващите да вярват, че снощното нападение в Мюнхен е опит за подражение на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик, който през 2011-та уби 69 души в младежки лагер, а преди това взриви експлозив пред обществена сграда в Осло.

18-годишният стрелец е германски гражданин от ирански произход. След кратко преследване с полицията снощи той се е самоубил с куршум в главата на около километър от мола. Полицията не е намерила предсмъртно писмо.

Тийнейджърът, който имал двойно гражданство живеел в Мюнхен от повече от две години. Късно снощи домът, който обитавал с родителите си е бил обискиран от полицията. Нападателят бил разпознат от съседи и приятели от клипчетата в интернет и те незабавно информирали властите за самоличността му.

От Фейсбук следователите научили, че информациите за масови убийства действали като хипноза на стрелеца от Мюнхен. Той живо се интересувал и от нападението с брадва, извършено от афганистанец във влака във Вюрцбург.

Иран осъди нападението в Германия

Убитите са основно младежи

Заедно с убиеца, общият брой на жертвите след снощната атака на търговския център „Олимпия“ е 10 човека. Ранените са 16, трима в критично състояние, като и сред тях има деца.

13775554_1195562563841630_248596016366021954_nМедиите в Албания съобщиха за трима младежи от Косово, които са намерили смъртта си под куршумите на убиеца в Мюнхен. Това са 14 годишната Армела Сегаши, Диамант Забергжа на 21 и Сабина Сулаж, чиято възраст не е уточнена.

Тази сутрин бащата на Диамант показа негова снимка и поднесе цветя пред лобното място на сина си.

epa05437587 Naim Zabergja stands in front of the media holding a photo of his killed son Dijamant at the Olympia shopping centre where the shooting spree took place in Munich, Germany, 23 July 2016. According to authorities, at least 10 people died, including the suspect, and 16 were hospitalized after a shooting spree at the Olympia shopping centre in Munich on 22 July 2016. By the current status of the investigations, the perpetrator, an 18-year-old German-Iranian from Munich, had apparently acted alone, police said. The motive of the incident is yet unclear. EPA/DANIEL KARMANN EPA/KARL-JOSEF HILDENBRAND

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу потвърди, че сред загиналите има и трима турски граждани.

В знак на траур знамената в цяла Германия са спуснати наполовина.

Aftermath of shooting in Munich

- реклама -