Париж

Убиецът на френския учител вероятно е 18-годишен чеченец, роден в Москва

Френският президент Еманюел Макрон пристигна в град Конфлан-Сент-Онорин, където в петък вечерта бе извършено смъртоносно нападение срещу учител по история. Той веднага се отправи към училището, където е преподавал обезглавения преподавател.

сн. БГНЕС

Нападателят му прерязал гърлото с кухненски нож. Противоречива информация за нападателя постъпва от полицията и следователите. По-рано се съобщаваше, че заподозреният е 48-годишен етнически алжирец.

Последната информация е, че той е 18-годишен чужденец от чеченски произход.

А телевизия BFMTV твърди, че Абдулах А. е роден в Москва. Засега не е известно попадал ли е той в полезрението на правоохранителните служби. Според „Паризиен“ в ареста са четирима души от семейството на нападателя, като сред тях има и непълнолетно лице.

„Терористите няма да успеят да разединят френското общество, мракобесието няма да победи„, заяви Макрон.

сн. БГНЕСюТой нарече атаката ислямистки тероризъм и нападение срещу републиката, предаде Ройтерс. „Днес един гражданин бе убит, защото бе учител и защото учеше на свобода на словото“, каза президентът, подчертавайки, че цяла Франция застава зад учителите си.

По информация от полицията, убиецът бил въоръжен с нож, но до трупа бе открит пистолет. По тялото му не е имало взривни вещества. Разследването се извършва от антитерористичната прокуратура на Франция.

Причина за нападението са карикатури на пророка Мохамед, показани от учителя в клас по време на урок за свободата на словото.

Учениците му и техните родители са шокирани. Те описват жертвата като „дискретен и много добронамерен“.

- реклама -