Жокер

Уби ли наистина Жокера Хийт Леджър и още 10 факта за култовия филм за Батман

„Черният рицар“ е сочен от мнозина за най-добрата серия от поредицата за комикс героя Батман. Безспорно най-емблематичен за филма остава образа на Жокера, пресъздаден от покойния актьор Хийт Леджър. Той е начело в класациите за най-великите филмови злодеи.

Малко след края на снимките, талантливия актьор е открит мъртъв в апартамента си в Ню Йорк от личната му масажистка. Едно от предположенията е, че образът на Жокерa е завладял създателя си до такава степен, че Хийт не е могъл да се пребори с бремето и съзнателно е сложил край на живота си.

Извършената аутопсия не изяснява причината за смъртта на 28-годишната филмова звезда. В резултат на проведеното разследване официално е съобщено, че причина за смъртта е „остро отравяне, предизвикано от комбинирания ефект на шест различни лекарства“.

А, ето и 10 факта за „Черния рицар“:

Зловещият дневник, слял актьор и образ в едно

Подготвяйки се за ролята на Жокер, Хийт Леджър се затворил в мотел сам за цели 6 седмици. През това време той се опитвал да развие в себе си психологията на образа, за да изиграе перфектно злодея. По цели дни и нощи той тренирал пред огледалото тиковете на Жокера, зловещия му говор и садистичния му смях. Леджър искал да създаде свой запомнящ се образ, който да бъде различен от този на Джак Никълсън, изигран през 1989-та и смятан до тогава за най-добрия Жокер. За целта той направил комбинация от поведението на пънкаря Сид Вишъс от „Sex Pistols“ и садиста Алекс ДеЛарж от „Портокал с часовников механизъм“.

През цялото време Леджър си водел дневник, в който пишел като Жокера.

Хийт Леджър сам създал образа на Жокер

Той купил най-обикновени гримове от кварталния си магазин и се гримирал така, както си представял, че трябва да изглежда неговия герой. Режисьорът Кристофър Нолън бил толкова впечатлен, че накарал екипа от гримьори на филма да пресъздадат 1:1 макиажа на Леджър. Актьора бил убеден, че щом самия герой сам си слага грима, той трябва да направи същото.

Едно от най-ужасяващите неща в Жокера са неговите непрестанни тикове да се облизва зловещо и да засмуква бузите си. Всъщност тази част образа не е по сценарии, а по неволя – протезите, които носил Хийт Леджър му били неудобни и постоянно се разхлабвали. Затова той постоянно се облизвал….

Актьорите си забравяли репликите от … ужас

В една от сцените – когато Жокера се явява на приема на Брус Уейн за набиране на средства, героят на Майкъл Кейн по сценарии той трябвало да има реплика при пристигането на асансьора. Когато обаче видял лицето на Леджър под маската на Жокер той се ужасил и си забравил думите. Успял единствено да прошепне „Ужасяващо…“

До този момент Кейн никога не бил срещал младия актьор.

Заради убедителното си изпълнение на Жокера Хийт Леджър посмъртно е награден с Оскар.

Най-младият Батман

Крисчън Бейл е най-младия актьор, въплътил се в образа на героя от комиксите. При старта на снимките той е на 30 години. Вал Килмър и Джордж Клуни са били на 36 когато играят Батман, а Майкъл Кийтън и Адам Уест на по 38 години.

На Батман било забранено на кара батмобила

„Всички смятаха това за твърде опасно. А, им трябвах цял за да мога да приключа снимките на пролетия филм“, разказва Крисчън Бейл.

Първият игрален филм, сниман с IMAX камери

„Черният рицар“ е първия филм извън документалното кино, в който са използвани IMAX камери. По това време от този тип снимачна техника има само 4 броя, като в една от сцените на филма камерата е счупена.

Хийт Леджър непрекъснато карал скейт по време на снимките

Покойният актьор бил запомняща се гледка – облечен в костюма си и гримиран като Жокер, той непрестанно сновял наоколо със своя скейтборд. Мястото на снимките в Чикаго се намирали под хълм, където била разположена караваната, ползвана за гримьорна. Така Леджър редовно се спускал на скейт до снимачната площадка.

Общо 39 превозни средства са потрошени за снимките на Черния рицар

В целия филм само три пъти се вижда кръв

По лицето на цивилния Батман, когато е обесен от Жокера, по възглавницата на Харви с болничното му легло и по ръката на Батман, когато е нападнат от куче.

- реклама -