завод

У нас до няколко месеца може да започне производството на ваксини

България има готовност да започне производството на ваксини против КОВИД-19. Това стана ясно по време на посещението на Бойко Борисов в новата фармацевтична база към „Антибиотик“-Разград.

Премиерът бе придружен от изпълнителния директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Инвестицията за новата инсталация е над 120 млн. лв.

Капацитетът ще бъде по 7 хиляди ваксини на час.

„Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. За наша радост, вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние да сме на етап монтиране на машини. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са след нас. А ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи“, заяви премиерът.

Премиерът коментира и скандалите в ЕС, породени от липсата на достатъчно ваксини. „Виждате сега разправията в Европа е за 10 милиона ваксини. Дори след като всички показно се ваксинираха с „АстраЗенека“ – и френският премиер, и Ангела Меркел каза, че ще се имунизира, стана ясно, че доставките за Европа са изпълнени само на 30% от договореното. Така че друго е да си произвеждаме тук ваксини“, отбеляза Борисов.

„Това е новата война. Преди една година всички се надпреварвахме във военната индустрия, кой да произведе повече оборудване. А, сега който има ваксини и мощна фармацевтична индустрия, той ще е номер едно във всичко останало“, отбеляза още премиерът.

Той заяви, че готовността на завода ще бъде предадено на европейските институции, които да дойдат и да преценят дали може да започне производството.

- реклама -