Учени опровергаха някои заблуди за цигарите: Тютюнопушенето не намалява стреса, не ви помага в диетите

Отказването на тютюнопушенето облекчава стреса, показват резултати от британско проучване.

Изследователите измерват нивата на тревожност при почти 500 пушачи – преди и след като се опитват да се откажат от вредния навик.

Един от всеки пети участник казва, че пуши, за да си помогне в справянето със стреса.
Установява се обаче, че отказалите цигарите са по-малко тревожни, отколкото преди.

От друга страна, участниците, които са се провалили в спирането на тютюнопушенето, са още по-напрегнати, в сравнение с началото на проучването, сочат резултатите.

Убеждението, че тютюнопушенето облекчава стреса е широко разпространено, но то е погрешно, отбелязват учените от Оксфордския университет и Кралския колеж в Лондон. Именно обратното е вярно, тютюнопушенето причинява тревожност и пушачите трябва да са наясно с това, допълват експертите.

Учените не са установили конкретните причини за въздействието. Предполага се, че роля играе никотинът.

Друга заблуда също е развенчана- не мислете, че като пушите можете по-лесно да замените глада и да отслабнете или поддържате форма

Пушачите, особено тези, които са страстни, и пушат по кутия, кутия и половина на ден имат занижен усет към някои и от приеманите от тях храни.

Оказва се, че рецепторите им не са така изострени и те не могат да усетят храната така както непушачите, особено що се отнася до сладкото и мазното. Това пък от своя страна води до приемане на по-големи и обилни количества от храните, които съдържат тези елементи. По-голямото приемане, неминуемо води и до трупане на килограми.

Днес отбелязваме Международният ден без тютюнев дим. Тази година мотото на здравното министерство е „Пушенето и ти“.

Кампанията срещу вредния навик акцентира върху волята. И противопоставя желанието за живот на липсата на характер в борбата с цигарите.

 

- реклама -