ТВ наградите БАФТА: Фурор за „Убивайки Ив“ и рокля – чувал за болкук

Най-големите телевизионни звезди на Великобритания се появиха на червения килим в лондонския „Роял Фестивал Хол“ снощи, за да присъстват на връчването на Телевизионните награди на британската академия (БАФТА).

Трилърът на Би Би Си „Убивайки Ив“ („Killing Eve“), спечели три награди, включително за най-добър драматичен сериал и най-добра актриса, присъдена на Джоди Комър. Всъщност, жените доминират в печелившите категории, изнасяйки вдъхновяващи речи при получаването на наградите и възхвалявайки усилената работа на другите.

Бенедикт Къмбърбач спечели наградата за най-добър актьор за ролята си в драмата „Sky’s Patrick Melrose“, адаптация на романа на Едуард Ст Оубин, 14 години след първата си номинация. Лентата също бе обявена за най-добър мини сериал.

Фиона Шоу бe обявена за най-добра поддържаща актриса за ролята си на шпионския бос Каролин Мартенс каза, че тя е „вероятно най-голямото удоволствие в живота й“.

Бен Уишоу грабна наградата за най-добър поддържащ актьор за „A Very English Scandal“.

Продуцентката Никола Шиндлер получи специална награда за нейния принос към телевизионната индустрия.

Като цяло телевизионните звезди бяха облечени в изчистени облекла и строги костюми.

Но една актриса, известна като сценарист на британски телевизионен сериал „This Country“, се появи в нещо съвсем различно.

Дейзи Мей Купър направи фурор на червения килим, облечена като боклуджийска торба, с подобие на капак за кощче за боклук на главата с кацнал гълъб на него.

Шлейфът на роклята й представляваше сбирка от различни боклуци, като пластмасови бутилки и плесенясали опаковки, които се влачеха зад шестнайсетлитровата торба, докато вървеше.

Предполага се, че това е публична препратка за привличане на вниманието към количеството отпадъци, които се изхвърлят ежегодно, като се има предвид, че в Обединеното кралство има толкова много семейства, разчитащи на кухни за обществено хранене. Купър сподели, че е направила роклята собственоръчно, заедно със своята майка. Тя е дарила парите, които би похарчила за рокля на местната кухня за обществено хранене.

„Критиците може да наричат това просто PR-каскада, но за нас всичко, което предизвиква внимание към отпадъците и поддържането на живота, със сигурност е стъпка в правилната посока“, пише порталът Юронюз, съобщил за атракцията на вечерта.

Наградите БАФТА за талантите зад камера като сценаристи, редактори и озвучители – се състояха миналия месец, като „A Very English Scandal“ отнесе най-много трофеи.

- реклама -