Гробница на Тутанкамон

Тутанкамон с кинжал от метеорит?

Рентгеновите тестове на кинжала, който се съхранява в Египетския музей в Кайро, сочат, че той най-вероятно е бил направен от желязото на метеорит. Изследванията на италиански и египетски учени съвпада с по-ранни заключения на експерти.

През 2013 г. е сканирана 5000-годишна гробница в египетско село, която е показала, че първите железни артефакти всъщност са произведени от метеорит.

Учени: „Нашето проучване потвърждава, че древните египтяни са придавали голяма важност на желязото от метеорити при производството на ценни предмети“ 

Тутанкамон умира на 19-годишна възраст през 1324 г. пр. Хр. след девет години на престола.

Неговата гробница е открита през 1922 г. от британския египтолог Хауърд Картър. В нея са намерени редица артефакти, сред които и 11-килограмова маска от 24-каратово злато.

Според авторите на проучването кинжалът от метеорит е бил намерен от Картър, увит около мумията на Тутанкамон. Оръжието е завършвало със златна дръжка с емайлирани фигури и кристал. Предметът е на 3300 години и е бил погребан заедно с владетеля.

4416821

Качеството на кинжала говори за „значително усъвършенстване на обработката на желязо по времето на Тутанкамон“, посочват още авторите на изследването. Според термин, използван от 19-та египетска династия, всички видове желязо са били наричани „желязо от небето“.

Въпреки това Махмуд ел Халваги, бивш директор на Египетския музей, работил по проучването на кинжала, посочва, че не може да потвърди дали древните египтяни са били наясно, че тяхното желязо идва от метеор. „Това са били достъпни скали и са били използвани от хората“, допълва той.

- реклама -