Туск

Туск още вярва, че СЕТА може да се случи

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че той и канадският министър-председател Джъстин Трюдо все още вярват, че срещата на върха за търговското споразумение СЕТА все още може да продължи напред, въпреки че Белгия не е ратифицирала сделката.

ТУСК: Все още има време

„Заедно с премиера Джъстин Трюдо мислим, че срещата на върха в четвъртък все още е възможна. Окуражаваме всички страни да намерят решение. Все още има време“, пише полският политик в социалната мрежа „Туитър“.

Канада също не е изгубила надежда

Канада запазва надежда в четвъртък в Брюксел да бъде подписано споразумението за свободна търговия с ЕС въпреки твърдия отказ на Валония да го подкрепи, съобщи канадският министър на търговията Кристия Фрийланд.

При завръщането си в Отава след провала в петък на преговорите с белгийската област Валония, министърът заяви на брифинг в парламента, че запазва надежда. „Топката сега е в полето на Европа“, каза тя и подчерта, че се работи усилено за преодоляване на валонското вето, като пожела успех на европейските преговарящи.

Европейските и канадските власти все още не са отменили срещата на върха в четвъртък, когато бе предвидено да се подпише подготвяното в продължение на седем години споразумение.

По-рано белгийският министър-председател Шарл Мишел заяви, че правителството му не е в състояние да ратифицира СЕТА заради несъгласието на Валония, френската общност в страната и властите на столичния регион.

- реклама -