Туск съзря ръката на Кремъл в политиката на полското правителство

Ръководителят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша Доналд Туск изрази притеснение относно политиката на управляващата партия в страната „Право и справедливост“ (ПиС) по отношение на Украйна, без да изключва, че зад нея стои Русия.

„Внимание! Остър спор с Украйна, изолация в Европейския съюз, отклонение от върховенството на закона и независимостта на съда, атака срещу неправителствения сектор и свободните медии – стратегия на ПиС, или план на Кремъл?“, написа Туск в Twitter.

Наскоро отношенията между Киев и Варшава се изостриха заради разногласия по исторически въпроси.

Полша осъжда Украйна за героизацията на Организацията на украинските националисти – Украинската въстаническа армия и забрана за издирване и ексхумация на останките на полските жертви на военни конфликти.

Полският външен министър Витолд Ващичковски заяви, че позицията на Украйна по редица исторически въпроси ще доведе до реални проблеми в отношенията с европейските партньори, предимно с Унгария и Румъния. Освен това и двете страни са обезпокоени от унищожаването на паметници на загиналите по време на Втората световна война.

В началото на ноември Варшава обяви отказа си да пуска в страната украинци с антиполски възгледи. В черния списък попаднаха секретарят на държавната междуведомствена комисия на Украйна Святослав Шеремета и ръководителят на Института за национална памет на Украйна Владимир Вятрович. В Киев заявиха, че подобни решения противоречат на споразуменията между двете страни.

- реклама -