Доналд ТУск обиколка Балкани среща София

Туск: Полша е близо до излизане от Евросъюза

Полша е близо до напускане на Евросъюза (Polexit, Полекзит) поради конфликта си с Брюксел, предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от в. „Експрес“.

Съществува „много сериозна заплаха“ Полекзит да се случи „случайно“, отбелязва Туск.

Според него лидерът на управляващата в Полша партия Ярослав Качински балансира на ръба и може да провокира напускането на ЕС с елечментарна грешка.

„Опасявам се, че желанието на Европа да задържи Полша на всяка цена, може да бъде по-малко, отколкото в случая с Великобритания. Така че според мен ситуацията е много, много сериозна.“

Въпросът за възможното излизане от Евросъюза регулярно се обсъжда в Полша на фона на критиките от страна на Брюксел на провежданите в страната реформи. Например особено недоволство в Еврокомисията предизвика решението на управляващата партия „Право и справедливост“ да модернизира съдебната система. Според Еврокомисията приетите закони нарушават принципите на върховенството на закона и предоставят на политическата власт контрол над съдебната.

В края на миналата година Еврокомисията стартира процедура, която може да доведе до отнемане правото на глас на Полша в Съвета на Евросъюза. През авгудст ЕК даде на полските власти срок от един месец за привеждане на реформите в съдебната система в съответствие с исканията на Брюксел.

Друг довод за недоволство от страна на Брюксел е отказът на Полша да приема мигранти.

Освен това Туск, който е бивш полски премиер и е съосновател на най-голямата опозиционна партия в момента, не се ползва с добър прием от днешната власт във Варшава.

- реклама -