Туск

Туск: Няма да предоговаряме с Лондон, но сме готови да поговорим с какво да помогнем

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще включи в дневния ред на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители тази седмица точка, посветена на въпроса с напускането на Великобритания, информира БТА.

Той уточнява, че тази точка ще бъде обсъдена в четвъртък. Няма да предоговаряме споразумението, включително за „защитната мрежа“, но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна, пояснява той.

Времето изтича, затова ще обсъдим и готовността си в случай, че няма сделка, допълва Туск.

Говорителят на Туск обяви, че точното време на срещата не е ясно, но тя ще бъде по време на първия ден от планираната среща на Европейския съвет.

„Заради решението на британския премиер Тереза Мей, председателят Туск реши да свика европейския съвет в четвъртък по член 50“, каза той.

„Няма да има предоговаряне на договора от 25 ноември, но 27 страни членки на ЕС са отворени за дискусия как да улеснят ратификацията във Великобритания“, добави говорителят.

„Поддържаме връзки с Обединеното Кралство за това как да подходим“, заяви той и добави, че Туск се консултира с лидерите на останалите държави-членки в ЕС.

- реклама -