Туск Стево Пендаровски Македония ЕС присъединяване

Туск към Пендаровски: Въпросът вече не е дали, а кога ще започнат преговорите с Македония

Лично аз вярвам, че е възможно само едно решение – започване на преговори със Северна Македония и Албания за членство в ЕС, според препоръката на Европейската комисия.

Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на съвместна пресконференция с президента са Северна Македония Стево Пендаровски в Брюксел.

„Като председател на Европейския съвет не искам да предопределям. Направихте всичко, което се очакваше от вас, но честно казано – не всички държави-членки на ЕС са готови да вземат решение за започване на преговори за присъединяване през следващите дни. Въпросът не е „дали“, а „кога“ те ще започнат. Аз съм предпазлив по този въпрос, защото знам, че постигането на консенсус между 28-те държави-членки отнема повече време, отколкото бих искал. Но няма съмнение, че мястото на вашата страна и регионът е в ЕС”, подчерта Туск.

Туск определи изборът на Пендаровски и първото му посещение в Брюксел като символ на надежда за страната и целия регион.

„Първо, вашата неоспорима изборна победа показа новата вяра на гражданите и политическите сили в демократичните процеси и създаде добра основа за институционална стабилизация. Второ, изборите потвърдиха евроатлантическата ориентация на страната. Изборите бяха и референдум за междуетническо помирение и добрите отношения със съседите и успешно издържахте този тест. Споразуменията с България и Гърция са исторически и пример, който следва да бъдат следвани от други в региона и извън него”, заяви Туск.

На пресконференцията президентът Пендаровски каза, че след изпълнение на задачите Северна Македония не търси незаслужена награда, а заслужен шанс за изграждане на европейска държава със справедливо, хуманно и напреднало общество.

Той посочи, че членството в ЕС и НАТО е стратегически ангажимент на държавата и на огромното мнозинство от гражданите.

„Преди две седмици получихме най-добрия и най-положителен доклад на ЕК за страната ни. Не само получихме ясна препоръка за започване на преговори, но и бяхме посочени като ярък пример за Западните Балкани. Направихме това чрез решаването на десетилетие спорове. Направихме смели решения по много чувствителни въпроси за нашите граждани, за да елиминираме най-голямата пречка в процеса на членство в ЕС и НАТО.

Със съгласието за добросъседство с България и споразумението от Преспа, ние се освободихме от тежестта на миналото. Северна Македония е единствената страна в региона, която няма открити конфликти със своите съседи”, подчерта Пендаровски.

Стево Пендаровски заяви по-късно, че „умората от разширяването“, за която се говори в Европейският съюз, се усеща от Северна Македония, която се намира в чакалнята от 2005 г. насам.

На конференция, организирана от мозъчния тръст „Приятели на Европа“, Пендаровски припомни, че Северна Македония четиринадесет години и десет положителни препоръки от Европейската комисия, е рекордьор, чакащ началото на преговорите за присъединяване с Европейския съюз.

„Умората от разширяването е от двете страни, ЕС казва, че присъединяването на някои страни по време на голямото разширяване на изток не е дало задоволителни резултати, но у нас хората наистина са уморени от чакането“, каза Пендаровски.

Според Пендаровски Северна Македония няма план Б ако не започне преговори с ЕС през лятото.

- реклама -