Доналд Туск

Туск: Достъп на Великобритания до единния пазар само с гаранции за движението на хора

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма необходимост от промяна на европейските договори на фона на референдума за излизане на Великобритания от Евросъюза.

Лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз проведоха конструктивни разговори за по-нататъшното развитие на Евросъюза след референдума във Великобритания, каза тя.Ангела Меркел

“Ние обсъдихме какво означава решението на Обединеното кралство за нашата работа и как ще продължим по-нататък. Ние имахме съдържателни, добри и конструктивни обсъждания“, каза фрау канцлерин. „Ние още веднъж изразяваме своето съжаление относно решението на британските граждани, но ние също така подчертаваме, че го уважаваме“, добави Меркел.

Франция ще продължи да поддържа тесни добросъседски контакти с Великобритания и след излизането на Обединеното кралство от състава на Евросъюза. Това заяви президентът на републиката Франсоа Оланд.

Франция ще запази тесните си връзки с Великобритания“, каза стопанинът на Елисейския дворец. Той подчерта, че двете страни на първо място са свързани с общото минало. „Тази седмица ще отбележим 100 години от битката при Сома, по този повод във Франция ще пристигне Дейвид Камерън и представители на кралското семейство“, отбеляза Оланд.

Франсоа ОландОсвен това, посочи той, Франция и Великобритания са обединени от многобройни връзки в настоящето. „Нашите страни са съединени от тунел, много французи живеят във Великобритания, а много британци – във Франция. Ние имаме многобройни съвместни проекти в науката, културата, енергетиката. През последните години значително се усили сътрудничеството в сферата на отбраната, включително по въпросите на ядреното сдържане. Всичко това ще остане“, категоричен е Оланд.

Накрая той отбеляза, че Париж и Лондон са заинтересовани от обща борба с нелегалната миграция. „Миграционните въпроси остават. Те се нуждаят от решение и това не зависи от членството на Великобритания в ЕС. Няма нужда да припомням, че тя не е член на Шенгенското пространство“, каза Оланд.

- реклама -