временен арест

Турция замеси ЦРУ и ФБР в опита за преврат

Анкара: ЦРУ и ФБР са обучавали привърженици на Гюлен

Прокуратурата в турския град Одрин повдигна обвинение срещу „терористичната организация на Фетхуллах Гюлен“, в което се твърди, че привърженици на мюсюлманския проповедник са били обучавани от членове ЦРУ и ФБР.

Според съобщения на турската телевизия НТВ прокуратурата смята, че организацията на Фетхуллах Гюлен при подбора на свои членове е подлагала желаещите на тестове за интелигентност.

Прокуратурата също така посочва, че процесът по взимане и обучаване на членове е започнал още в края на 70-те години на миналия век.

„Организацията, от една страна, е обучавала кадри чрез своите образователни институции, а от друга страна, е засилвала своята активност и в други сфери“, се казва още в обвинителния акт. В него са включени 43 предполагаеми поддръжници на Гюлен, 19 от които вече са арестувани.

gulen1В документа се посочва още, че тези, които са посещавали образователните институции на Гюлен, са получавали и допълнително обучение от ФБР и ЦРУ.

Гюлен ще бяга от САЩ

По-рано днес турският правосъден министър Бекир Боздаг заяви, че ако военният удар е бил успешен, тогава Гюлен, който живее в САЩ от 1999 г., щял да се завърне в страната също както аятолах Хомейни в Иран.

Боздаг твърди, че Турция разполага с разузнавателна информация,че Гюлен е обмислял бягство от САЩ в друга държава. Сред евентуалните такива страни министърът посочи Египет, Мексико, Канада, Австралия, Южна Африка.

egЕгипет отрекоха да са получавали молба за убежище от Гюлен

Египетските власти не са получавали молба за политическо убежище от живеещия в САЩ турски проповедник Фетхуллах Гюлен. Това заяви премиерът на страната Шериф Исмаил, цитиран от турския в. „Хюриет“.

Исмаил също така допълни, че Кайро ще разгледа подобна молба, ако тя бъде получена.

- реклама -