прокюрдската
Селяхатин Демирташ

В Турция задържаха лидери и депутати от прокюрдската партия

Двамата съпредседатели на прокюрдската Демократичната партия на народите и още девет депутати в парламента на Турция бяха задържани рано тази сутрин, предаде Ройтерс.

Заповеди за арест са издадени срещу поне още двама членове на парламента.

Турските власти посочиха като повод за арестите отказ на двамата партийни лидери – Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг, да дадат показания пред разследващите органи във връзка с разпространението на „терористична пропаганда“.

Арестът се очакваше, след като преди дни съд забрани на Юксекдаг да напуска страната. Вече от доста време тя и Демирташ са разследвани за „членуване във въоръжена терористична организация“ – обвинение, което и двамата отричат.

Диарбекир

Арестите бяха съпроводени с полицейски рейдове в столицата Анкара, както и в Диарбекир и в други градове в югоизточната част на страната.

Демократичната партия на народите разполага с общо 59 депутати в 550-членния турски парламент и един от основните противници на стремежа на президента Ердоган за промени в конституцията на страната.

Часове след арестите Twitter и WhatsApp остават блокирани в Турция.

Малко по-късно стана ясно, че са задържани 16 турски депутати. Арести се извършват едновременно в няколко турски градове, включително Анкара, Диарбекир и Мардин в източната част на страната.

Селахатин Демирташ е арестуван, по подозрение в тероризъм, в дома си в Диарбекир, а Фиген Юксекдаг – в Анкара. През декември 2015 г. прокуратурата в Анкара започна разследване срещу Демирташ по подозрение в „престъпления срещу конституционния ред.“ Причината за разследването са изявленията на депутата за независимост на кюрдските райони в Турция. Подобни изявления съдът може да приеме като опит за нарушаване на конституционния ред и престъпление срещу действащия конституционен режим.

Турската прокуратура поиска да осъди Демирташ на пет години затвор за разпространение на „терористична пропаганда“. В средата на април Демирташ заяви в интервю за вестник Ню Йорк Таймс, че президентът Реджеп Ердоган задушава свободата на словото в страната и по този начин дестабилизира ситуацията в страната и в Близкия изток като цяло.

Депутатът разкритикува президента за това, че е прекъснал мирния процес с Кюрдската работническа партия (обявена за терористична в Турция). Преди това Ердоган ратифицира закон, позволяващ да се отнема парламентарния имунитет на депутати, след което бяха повдигнати обвинения срещу редица членове на ДНП.

ЕС е притеснен от арестите

Европейският съюз е „изключително притеснен“ от задържането на турски политици. Това заяви върховният представител на общността по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Европейски представители вече са обсъдили въпроса с Анкара. За момента обаче не се разкриват повече подробности.

- реклама -