русинаци Русия хакерска атака Еманюел Макрон

Турция задържа хакерите, проникнали в катарската информационна агенция

Турските власти задържаха петима хакери по обвинение в проникване в системата на Държавната информационна агенция на Катар в края на май.

„Нашите приятели в Турция ни информираха за задържането на петима души и започването на разследване срещу тях. Прокуратурата на Катар си взаимодейства с турските си колеги по това дело“, заяви главният прокурор на емирството, цитиран от телевизия „Ал Джазира“.

В резултат на кибератаката на официалния сайт на информационната агенция беше публикуван текст, цитиращ катарския емир шейх Тамим бен Хамад ал Тани, в който той нарича Иран „гарант на стабилността в региона“ и критикува политиките срещу Техеран на някои близкоизточни страни.

По-късно от външното министерство в Доха заявиха, че официалната страница на агенцията е била хакната и е била разпространена недостоверна информация.

В същото време на 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет прекратиха дипломатическите си отношения с Доха, обвинявайки властите в страната в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им дела.

- реклама -