кмет Турция

Турция задържа 11 членове на медицинска асоциация заради критики срещу операцията в Сирия

Полицията в Анкара задържа 11 членове на централния съвет на Съюза на медицинските работници в Турция заради критични изказвания за турската военна операция „Маслинова клонка” в сирийския регион Африн, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви

Прокуратурата и наредила задържането на 11 функционери на централния изпълнителен съвет на синдиката.

Сред задържаните е синдикалният лидер Рашит Тюкел, съобщи държавната Анадолска агенция.

Прокурори в Анкара започнаха разследване срещу централния съвет на профсъюза в понеделник, след като миналата седмица той разпространи изявление за „Маслинова клонка”. Медиците нарекоха действията на армията „война” и „проблем на народа” и призоваха бързо приключване на войната.

Президентът Реджеп Ердоган рязко разкритикува това сравнение и нарече членовете на профсъюза предатели, след което прокуратурата започна следствени действия. Беше образувано наказателно дело по член от закона за борба с тероризма.

Синдикатът е едно от най-големите професионални обединения на медиците в Турция с филиали в 65 провинции и над 83 000 членове.

Критики срещу операцията в Африн доведоха до задържането на стотици хора.

В понеделник турското МВР съобщи за задържането на 311 души, заподозрени в пропаганда на тероризъм в социалните мрежи и публикации в интернет срещу операцията в Африн.

Генералният щат на турската армия обяви на 20 януари началото на операция „Маслинова клонка” в Сирия срещу смятаните за терористични отряди на кюрдските „Сили за народна самоотбрана” и партията Демократичен съюз в Африн, където живеят около 1,5 млн. кюрди и бежанци от други области на Сирия.

- реклама -