Турция удари затвор с джихадисти в Северна Сирия

Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно за Сирия.

Турската армия започна сухопътна операция в Северна Сирия. Това е вторият етап от военната операция „Извор на мира“, която започна по-рано вчера с въздушни удари срещу кюрдски позиции.

При един от ударите е поразен затвор, пълен джихадисти от ИДИЛ.

Турски медии съобщиха, че турски спецчасти и бронирани машини, подкрепяни от сирийски бойци, са навлезли на територията на съседната държава от три пункта на границата.

Нарастват опасенията, че радикални бойци могат да избягат по време на турската военна офанзива. Междувременно в телевизионно интервю държавният секретар Майк Помпейо заяви, че Съединените щати не са давали на Турция зелена светлина за операцията й в Сирия. Според него решението за изтегляне на американските военни било взето, за да не бъдат излагани военните на риск.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще разруши икономиката на Турция, ако тя унищожи кюрдското население в североизточна Сирия.

„Вече го направих с пастора Брънсън“, каза Тръмп, визирайки американските санкции срещу Турция заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън по обвинения в тероризъм.

„Надявам се, че той /Ердоган/ ще действа разумно“, добави американският президент. Той увери, че ще „отиде много по-далеч от санкции“ ако турският президент не проведе военната операция „по възможно най-хуманен начин“, заяви Доналд Тръмп.

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че Анкара има право да проведе военна трансгранична операция в съседна Сирия благодарение на споразумение, подписано от двете правителства в Адана през 1998 г.

„Що се отнася до използването на въздушно пространство над Сирия, то не принадлежи на Съединените щати. Това е международно пространство, това е сирийското въздушно пространство. Тъй като не принадлежи на САЩ, въпросът за неговото използване също се решава от режима (на сирийския президент Башар Асад). Те (САЩ) не са там (в Сирия) по покана на режима, а ние сме там по споразумението (подписано между Анкара и Дамаск) в Адана. Според това споразумение, ако режимът не предприеме мерки срещу Кюрдската работническа партия, тогава нашите военни имат право да елиминират терористи (в Сирия), „, каза турският лидер пред турски медии.

Днес Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации се събира извънредно за Сирия.

Заседанието се свиква, след като Турция предприе днес военна операция срещу кюрдските бойци в североизточната част на съседната страна. По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на новата офанзива в Северна Сирия под името „Извор на мира“.

Обсъждането на обстановката в Сирия от 15-членния Съвет за сигурност е поискано от 5 европейски страни членки – Великобритания, Франция, Германия, Белгия и Полша, казаха дипломатите.

- реклама -