Турция твърди, че заговорници са свидетелствали за връзката на Гюлен с метежа

Показания на заговорници свързват Гюлен с преврата.Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че показания на задържани във връзка с проваления преврат от 15 юли, са показали директното участие на духовника Фетхуллах Гюлен в опита за сваляне на законната власт.

Йълдъръм също така посочи, че правителството все още не е отправило молба за екстрадирането на Гюлен, но ще го направи щом разследването приключи.

Фетхуллах Гюлен

Анкара очаква Вашингтон да се съобрази с искането, намеквайки, че стратегическият съюз между двете държави може да пострада, ако това не бъде направено.

„Турция и САЩ имат приятелски и миролюбиви отношения, те са съюзници и стратегически партньори от много дълго време и ние не вярваме, че те ще застанат зад лидера на тази терористична организация“, посочи Йълдъръм в интервю за в. „Гардиън“.

„Разбира се, тъй като лидерът на тази терористична организация се намира в САЩ, съществуват въпросителни в умовете на хората, дали има каквото и да е било американско участие или подкрепа“, посочи още той, наблягайки на това, че Вашингтон не е замесен в преврата.

„Така че Америка от този момент трябва наистина да помисли как ще продължи да си сътрудничи с Турция“, допълни премиерът.

От своя страна държавният секретар на САЩ Джон Кери посочи, че страната ще обсъди екстрадирането на Гюлен, само ако Турция предостави надеждни доказателства за неговото участие в преврата.

Турция е съюзник на САЩ в НАТО и през миналата година се съгласи Вашингтон да използва базата й „Инджирлик“ за свои полети срещу цели на „Ислямска държава“.

Заговорници и заложници проговорили за Гюлен

Йълдъръм посочи, че признанията на задържани организатори, както и на членове на висшето ръководство, които са били взети за заложници, показват, че Гюлен е имал централна роля в заговора.

По информацияна премиера на началникът на генералния щаб на турската армия ген. Хулуси Акар му е било предложено дори да говори лично с Гюлен в опит да бъде убеден да води преврата.

ген. Хулуси Акар
ген. Хулуси Акар

„След като надвихме тази атака, имаше хора, които бяха задържани, хора с военни униформи, които започнаха веднага да говорят и да си признават за случилото се. Те започнаха да пеят като птици, както казваме в Турция“, казва още турския премиер.

По отношение на чистката след неуспешния преврат Йълдъръм посочи, че страната ще взима „пропорционални мерки“ срещу извършителите на метежа. „Какво трябва да направим с тях? Трябва ли да им кажем „добре, справяте се отлично, заповядайте“? Трябва ли да им кажем „не трябваше да правите така“? Това ли трябва да е нашето поведение? Какво очакват да направим хората, които критикуват нашата държава?“, попита Йълдъръм.

Според него също така основната причина превратът в страната да се провали е това, че хората са били призовани да излязат по улиците.

- реклама -