човешките права

Турция спря пенсията на Фетхуллах Гюлен, чистката продължава

Фетхуллах Гюлен остава без пенсия в родината си. Агенцията за социално осигуряване в Анкара е спряла всички социални права на сочения за организатор на военния преврат от миналата седмица.

Кой е Фетхуллах Гюлен?

дипломатическа криза
Фетхуллах Гюлен

Същата съдба ще имат всички останали участници в метежите, съобщиха турските медии.

Забраниха на учените да напускат Турция

Турският Върховен образователен съвет забрани на учени да посещават други държави на работни посещения и призова тези, които вече са в чужбина, незабавно да се върнат в страната.

Чистките продължават

След като от началото на седмицата уволнените от армията, съдебната система и държавната администрация достигнаха 50 хиляди души, днес от спортното министерство бяха изгонени 245 служители.

50 000 уволнени. В Турция удариха медиите и училищата

Aftermath of attempted coup d'etat in Turkey

От Министерския съвет са уволнени и 10 инженери-компютърни програмисти, за които разследващите твърдят, че са изнасяли секретни данни от сферата на финансовото разузнаване в Туитър под името Фуат Авни. Бившият ректор на университета „18 март“ в Чанаккале проф.д-р Седат Лачинер и брат му доц.д-р Ведат Лачинер бяха задържани днес и след бързо съдопроизводство оставени за постоянно в ареста. Професорът е експерт по тероризъм. С решение на Съвета за висшето образование от работа са отстранени и други трима ректори, още вчера бяха изискани оставките на 1 577 декани на факултети и днес вече са приети.

- реклама -