зачита

Турция спира да изпълнява ангажиментите си за бежанците?

Турция е прекратила едностранно споразумението с България за реадмисия на бежанци, стана ясно в колуарите на Народното събрание. Информацията  не е официално пътвърдена.

Ние още нямаме нищо писмено от страна на Турция, но факт е, че от 200 бежанци, които сме върнали имаме 200 отказа“.

Това заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов. „Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем”, посочи Борисов.

„България е един от най-лоялните и най-точните членове на ЕС. Знаете, че имаме българо-американска база. Има и американски войници, и наши. Непрекъснато провеждаме учения, вие самите сте присъствали на тях. Непрекъснато идват самолети, тренират – ние сме направили всичко, което като членове на НАТО трябва да направим”

По думите му България няма как да бъде нападната от страна на Русия.

„Те имат друг тип действия на територията на България и те са преди всичко икономически, но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи. Ние имаме много общо – религията, културата и други”

Политици смятат, че причината е отказ на България да се включи в обща флотилия на НАТО в Черно море, заявен от премиера Бойко Борисов пред президента на Румъния Клаус Йоханис вчера.

Междувременно в парламента депутатите започнаха своя проверка. От пресцентъра на ГЕРБ заявиха, че народните представители от партията няма да коментират темата, защото е въпрос на правителството.

Съпредседателят на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов каза, че няма официална информация, но той лично предпочита България да участва в общ флот, отколкото да се денонсира споразумението с Турция.

Зам.председателят на ДПС и зам.председател на комисията по отбрана Янко Янков коментира, че макар и неофициално, информацията е изключително сериозна, защото заплахата за националната сигурност на България става висока.

БСП напълно подкрепя отказа за участие в съвместен флот в Черно море, коментира зам.председателят на групата на социалистите Ангел Найденов.

Атанас Атанасов от ДСБ коментира, че няма информация, но не изключва заради обтегнатите отношения между Турция и ЕС да има такива действия от страна на Анкара.

- реклама -