Турция смята, че сделката за износа на зърно би могла да доведе до спиране на огъня между Русия и Украйна

Турция смята, че сделката за износа на зърно от Украйна би могла да доведе до спиране на огъня между Русия и Украйна, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на изказване на турския президентски говорител Ибрахим Калън.

„Не искам да прозвуча прекалено оптимистично тук, но това зърнено споразумение всъщност може да положи основите за този вид доверие, за който говорихме по-рано – което може да доведе до възобновяване на преговорите за прекратяване на огъня, за размяна на военнопленници, може би, дори за мирно споразумение“, каза Калън в интервю за Си Ен Ен.

Калън посочи, че е твърде рано да се каже какво може да се случи, но подчерта, че е необходимо споразумението да бъде надградено. Той призова международната общност не само да хвали постигането на споразумението за зърнения коридор, но да се опита да го надгради чрез положителни стъпки.

По отношение на руския удар в събота по украинското пристанище Одеса Калън каза, че Турция е в тесен контакт както с Москва, така и с Киев.

„…подобни нападения трябва да бъдат избягвани и ние ще следим много внимателно“, каза той, добавяйки, че Анкара подтиква всички страни да зачитат споразумението.

По думите на говорителя доставките на зърно не само са в интерес на Русия, но „също и в интерес на световните пазари в контекста на продоволствената сигурност“.

Той заяви, че разчита на Русия да прилага споразумението и добави: „най-малкото това е, което чуваме от тяхна страна“.

„Надяваме се първите кораби да започнат да плават през следващите една-две седмици. Колкото по-скоро, толкова по-добре, естествено. Но зависи колко бързо руската и украинската страна ще са готови да започнат да изпращат своите кораби“, каза говорителят.

По отношение на разминирането на пристанищата в Черно море Калън заяви: „…разбирам, че те не искат да разминират цяла Одеса, страхувайки се, че Русия ще се опита да нахлуе…“.

Калън добави, че ако Украйна помоли за помощ Турция, Анкара ще е готова да помогне и да разчисти коридора. „…но засега изглежда те се справят сами“, добави той.

- реклама -