Турция скоро ще получи облекчен визов режим за ЕС

Турция и ЕС ще започнат скоро преговори за либерализация на визовия режим. Това заяви първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

„По някои въпроси работата продължава и ние ще се върнем към нея в скоро време“, посочи още Тимерманс.

В същото време ЕК предложи страните от съюза да отделят нови средства от 1,4 млрд. евро за Турция в рамките на договорения пакет от помощи на стойност 3 млрд. евро.

„ЕК предложи да се съберат още 1,4 млрд. евро за фонда по поддръжката на бежанците в Турция, което ще увеличи общия обем отделени средства от Евросъюза до 2 млрд. евро до края на юли“, се посочва в съобщение от Брюксел.

Тези средства трябва да бъдат предоставени за осъществяването на проекти в областта на образованието, здравеопазването и създаването на  социално-икономическа инфраструктура за бежанците в Турция.

В началото на годината ЕС вкара във фонда 750 млн. евро. Средствата бяха част от споразумението между Брюксел и Анкара за ограничаване на мигрантския поток към Европа.

В замяна на което Брюксел ускори преговорите по членството на Турция, обеща й визова либерализация и средства в размер на до 6 млрд. евро.

- реклама -