Турция ще участва в срещата на външните министри на ЕС в Талин

Министърът по европейските въпроси на Турция и главен преговарящ за членството й в ЕС Йомер Челик ще участва в неформалната среща на министрите на външните работи на страните членки в естонската столица Талин, насрочена за 7-8 септември.

От пресслужбата на министерството съобщиха, че Челик ще проведе редица двустранни срещи с колегите си от ЕС. Той смята да постави за обсъждане напрежението между страната му и Германия, където в предизборната кампания Турция се превърна във вътрешнополитически въпрос. Освен това Челик ще призове европейските външни министри за реакция по повод изтреблението на мюсюлмани в Мианмар.

Вчера той отправи остри нападки към Берлин по повод обещанията на лидери и политици, че преговорният процес с Анкара ще бъде прекратен. Днес обаче канцлерът Ангела Меркел заяви, че на октомврийското заседание на Съвета на Европа е възможно да се обсъди въпросът за замразяването или окончателното прекратяване на преговорите за присъединяването на Турция в ЕС с аргумента, че страната се е отдалечила от принципите на правото. На последното заседание на Бундестага преди парламентарните избори Меркел отбеляза, че арестите и осъжданията на редица германски граждани в Турция носят политически характер. По думите й федералното правителство предприема всички необходими мерки за освобождаването на своите граждани.

„Ние всички сме убедени, че тези хора са невинни и безпричинно арестувани, и правим всичко възможно за освобождаването им. Това искаме всички ние. Подобно отношение към гражданите на Германия и общата ситуация в Турция ни принуждават да преосмислим бъдещето на отношенията ни с Анкара“, заяви Меркел. Според нея вече се правят определени стъпки в тази посока.

„Ние се обърнахме към Естония с молбата в близките месеци да не бъде поставян на обсъждане въпросът за разширяването на Митническия съюз. На заседанието на Съвета на Европа ще предложа да се обсъди бъдещето в отношенията с Турция. Това предложение ще включва замразяване или прекратяване на преговорите с Анкара“, посочи Ангела Меркел, цитирана от Анадолската агенция.

- реклама -